Predhodnik Ellis Islanda v New Yorku je bil Castle garden.

Castle garden NY

 

Vrata v »novi svet«  so bila vedno v New Yorku na rtu Manhattna . Milijoni in milijoni Evropejcev so  sredi 19 stoletja zaslišali nežne in upajoče besede iz Amerike:« Pridite k meni vsi, ki ste lačni in prezebate, in jaz vas bom prehranila, oblekla in poživila«.

Samo v letih 1855 pa do 1890 jih je prišlo več kot 8 milijonov. Pripluli so z ladjami, ki so bile neudobne, potovanja nevarna. Kapitani teh ladij so imeli poseben formular , ki so ga ob pristanku v New Yorku    morali izročiti oblastem. V tem  formularju  so bili vedno napisana imena in priimki tistih, ki so se na ladjo sicer vkrcali , v New York pa nikoli prispeli. Zaviti v šotorska krila in obteženi so končali v Atlantiku. Bolezni, izčrpanost, podhranjenost , pomanjkljiva  oziroma nikakršna zdravniška oskrba je naredila svoje…

Preden je bila glavna emigracijska postaja za vstop v ZDA na Ellis Islandu, so ZDA uporabljale v ta namen Grad Clinton ali Ford Clinton, v čast takratnega župana New Yorka  De Witt Clintona,  ki je kasneje dobil ime Castle garden.

Castle garden NY 3

To je krožna trdnjava, ki se nahaja v Battery Parku  na Manhattnu , New York. Preden je postala prva emigracijska postaja ZDA,  je v tej stavbi delovala pivnica in  velika galerija. V njej sta bila pred prihodom emigrantov tudi gledališče in javni akvarij. V začetku je bila predvidena kot  odprta stavba  s programom na prostem. Sčasoma  je stavba dobila streho in ji tako povečali  možnost uporabe. Stavba stoji zahodno od trdnjave Amsterdam .

Graditi so jo začeli leta 1808, končali pa tri leta kasneje. Trdnjavo, oziroma utrdbo so zgradili na majhnem umetnem otoku tik ob obali. Imenovali so jo West Battery in je predstavljala del morebitne obrambe New Yorka pred Britanci v vojni leta 1812. To se nikoli ni zgodilo in sčasoma so z odlaganjem  gradbenega materiala utrdbo povezali  v celoto  Manhattna.

V prvi polovici 19.stoletja je večina priseljencev, ki je priplula v New York City, pristala na dokih na vzhodni strani Manhattna . 1. avgusta 1855 pa je trdnjava Clinton postala osrednja in istočasno prva emigracijska institucija, odgovorna za sprejem priseljencev v ZDA.

Delovala je do 18 aprila 1890, ko  je ameriška vlada prevzela nadzor nad celotnim priseljevanjem v ZDA. Najprej je sprejela odločitev, da se nadzor nad priseljevanjem prenese v večji izolirani objekt na Ellis Island (Otok solza), ki  je začel registrirati nove prišleke 2. januarja  1892 . Nov objekt je bil potreben zaradi bolezni, ki so jih kdaj pa kdaj prinesli priseljenci  in so se nato dostikrat razvile v epidemije  kolere in koz. Prav tako pa so bili neuki prišleki, predvsem  zaradi neznanja jezika, lahek plen prevarantov, različnih agentov, mešetarjev in prekupčevalcev. Med priseljenci je bilo tudi  veliko nepotrebnih, tudi  smrtnih žrtev .

Da ne govorim o žalostnih primerih, ko so tatovi ali prevaranti ukradli vso imovino, ki jo je nosil gospodar družine. Izgubili so vse premoženje, ki so ga dobili s prodajo domov, oziroma posestev v Evropi. V Novem svetu niso imeli nikogar in začeti so morali  znova.

Velikokrat se spominjam pripovedovanja starih izseljencev, ko so govorili o besedah svojih staršev, ki so se v tistih časih preselili v ZDA. Ko jim je bilo hudo, so potožili: »Če bi lahko, bi šel tudi peš preko morja domov… “ A za ladijsko karto ni imel denarja.

Castle garden 4

To je razglednica, ki so jo mnogi priseljenci, poslali v domovino s sporočilom: “Prispeli smo ….” Niso pripisali, da so to prva drevesa, ki so jih ugledali po nekaj tedenski vožnji  v neudobnih ladjah po razburkanem Atlantiku. Trava pod njimi v Batterskem parku je bila za priseljence, ko so stopili na kopno, kot da bi vstopili v hladen in senčnat gaj.

15 junija 1897 je velik požar uničil večino zapisov priseljencev na  trdnjavi Clinton. Zato  ne moremo z gotovostjo trditi, koliko vseh priseljencev je v času njegovega delovanja prešlo preko njihovih prostorov . Nekateri dokaj zanesljivi viri govorijo, da je v celotnem obdobju preko Clintona prispelo v ZDA 12 milijonov  priseljencev.

Grad Clinton je bil leta 1966 vpisan v nacionalni register zgodovinskih mest  in je danes ena izmed najbolj obiskanih turističnih točk ZDA.

5 thoughts on “Predhodnik Ellis Islanda v New Yorku je bil Castle garden.

Komentiraj