Skrbeli so za Slovence po svetu: Zima Vrščaj – Holy

 

SIM Regent, Zima Vrščaj

Zima Vrščaj, ugledna publicistka,  je  bila v letih 1964 – 1968 celo predsednica SIM. (Na zgornji sliki sedi poleg Ivana Regenta).

Leta 1912 rojena Tržačanka se je zaradi protislovenskega odnosa takratnih italijanskih oblasti, tako kot številni Primorci skupaj s starši izselila v Slovenijo oziroma Jugoslavijo. V Mariboru je končala gimnazijo, diplomirala pa na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V letih pred drugo svetovno vojno je poučevala na nekaterih slovenskih srednjih šolah. Leta 1941 je postala aktivistka narodnoosvobodilnega gibanja.

Do konca okupacije je bila glavna urednica lista Naša žena v ilegali. Po vojni je opravljala različne funkcije, nikoli pa se ni odpovedala svojemu uredniškemu delu na področju publicistike in mladinke literature. Še po vojni je nekaj let urejala Našo ženo, pozneje otroški reviji Ciciban ter Otrok in družina. Bila je nosilka partizanske spomenice 1941. Kot književnica se je predstavila tudi z objavljenimi kratkimi zgodbami za otroke, ki so izšle v mladinskih listih in knjigah. Umrla je leta 1988 in je pokopana na ljubljanskih Žalah.

CICIBAN Revija

Zimo Vrščaj nisem osebno poznal. Bil sem na njenem pogrebu, kjer sem leta 1988  o njej veliko slišal, od mojih bodočih  sodelavcev  na SIM. Takrat sem imel občutek, da je bila do njih in tudi do sebe zahtevna.

Šele danes, ko z zamikom gledam nazaj, vidim, da je bila velika osebnost. Pustila je ogromen pečat posebej na publicističnem oziroma izdajateljskem področju.

Naša Žena revija

 

Spodnja fotografija je zanimiva iz treh razlogov; V času njenega predsednikovanja Ljubljana še ni imela zgrajenega letališča na  Brniku in zato smo hodili po naše izseljence, ki so prileteti iz ZDA in Kanade na bližnje Zagrebško letališče.

Prihodi takratnih skupin, ki so bili praviloma polnoštevilne  je bil zmeraj velik dogodek, ki se ga je udeleževal tudi takratni legendarni urednik oddaje  “Za Slovence po svetu ” Ernest Petrin (prvi z leve). In ko sem gledal to fotografijo sem se spomnil na Ziminega sina Jurija Holya, ki je bil mnogo let kasneje, prav tako dolgoletni urednik te iste oddaje  na radiu Ljubljana.

Zima Vršćaj v Zagrebu

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s