Vinko Mathias iz “ameriške Vrhnike” je rad snemal.

 

Waukegan

Letos mineva že 40 let odkar je v Severnem Chicagu v ZDA  umrl Vinko Mathias. Bil je steber slovenstva v severnem predelu Chicaga Waukegan  imenovanem tudi “ameriška Vrhnika”. Tu je koncem 19 stoletja živelo kar nekaj Slovencev iz Vrhnike in njene okolice. Takrat je bil Chicago pomembno mesto z močno slovensko kolonijo.

Vinko Mathias se je pri delu smrtno ponesrečil. Njegova smrt je bila hud udarec za Slovence v Waukegan in Illinois nasploh.  Bil je izredno delaven in član mnogih slovenskih organizacij. Ne samo, da je bil sodelavec takratne specializirane revije za Slovence po svetu Rodna gruda, ampak je bil tudi začetnik novega poročanja  oziroma novega medija. Bil je eden prvih izseljncev, ki je začel uporabljati filmsko kameri s katero je beležil pomembne dogodke.. Ob vsakem obisku stare domovine je s kamero ujel lepoto in utrip svoje stare tako ljubljene domovine. Po vsekam obisku Slovenije je bil Slovenski dom v North Chicagu premajhen za vse obiskovalce, ki so si želeli ogledati vse lepote ki jih je Vinko posnel v Sloveniji

Čeprav je v ZDA živel polnih 58 let je bila njegova misel vedno v njegovi ljubljeni Sloveniji. Še dve leti pred svojo smrtjo  se je že drugič povzpel na Triglav, s kamero seveda. Njegovi posnetki z vrha Triglava so napolnili dvorano Slovenskega doma z občudovanjem prisotnih, kajti še nihče od tam prisotnih še ni bil na vrhu Triglava, vsi pa so trdili, da je tudi za njih Triglav simbol slovenstva.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s