Orumenela fotografija: Obisk ameriških Slovencev v bolnišnici Franja 1960 leta.

V zadnjem mesecu smo lahko slišali, tako v Sloveniji (sprejem ameriškega zunanjega ministra Mike Pompea), kot tudi v ZDA (Melanija Trump na Republikanski konvenciji),  veliko besed zahvale ZDA za vse dobro, kar je ta država storila Sloveniji oziroma Jugoslaviji v  zadnjih 70 let v obrambi pred komunizmom.

V »kovčku« imamo mnogo fotografij iz tega časa, ki govore o nasprotnem obnašanju ameriške vlade oziroma države do Slovenije oziroma Jugoslavije. Tako republikanski kot tudi demokratski predsedniki so v teh desetletjih, kar bogato pomagali »komunistom« v Sloveniji oziroma Jugoslaviji. Ta pomoč ni bila samo materialna ampak tudi  drugačna ( štipendiranje, znanstveno tehnična pomoč).  Vse s ciljem,  hitrejšega razvoja » prijateljske« Jugoslavije. Kmalu so se tudi pokazali rezultati te vrste pomoči.  Število izseljencev iz Slovenije v ZDA je močno upadlo v primerjavi v časom pred drugo svetovno vojno , da niti ne govorimo kakšen padec je bil glede na stanje pred prvo svetovno vojno. Jugoslavija je bila takrat pač izjema v skupnosti socialističnih držav. Ne nazadnje tudi nikoli ni bila formalno članica  Varšavske zveze. Sploh je Jugoslavija nedvomno uživala, kot neuvrščena država, velik ugled ne samo v ZDA ampak tudi v drugih predelih sveta. Pre enostavno , da ne rečem krivično je, da takratno Jugoslavijo in s tem tudi Slovenijo enačimo z Albanijo ali  Romunijo tistega časa na primer.

Sliko, ki jo danes prilagam je posebej zanimiva, da ne rečem pomembna, zaradi odnosa do novejše zgodovine. Posebej do dogajanj v drugi svetovni vojni. ZDA se do tega segmenta zgodovine ni veliko spremenila. Zelo jasno ji je še danes , kdo je drugo vojno začel, kdo v njej sodeloval in kdo je v njej zmagal. Tu nobena administracija v Belih hiši  radikalno ne menja stvari z razliko , da bi se pri nas želelo,  poltihem seveda, pripeljalo do popravljanja  temeljnih  dejstev o drugi svetovni vojni.

Odnos ZDA do svojih zaveznikov v drugi svetovni vojni je še danes iskren-pošten. Svoje zaveznike še vedno spoštuje. Na sliki so ameriški Slovenci na izletu v bolnico Franja 1960…Doroty Sodnikova in Bethy Nadvornikova iz Chichaga, Jack Cuznar, John Urankar in Charles Novšak iz Fonatne v Kaliforniji so občudovali skrb za ranjene v drugi svetovni vojni.

ZDA verjetno nikoli ne bodo pozabile, da so partizani reševali ameriške letalce, ki so se morali zasilno spustiti iz, od Nemcev zadetih avionov, ki so iz Italije dnevno  letali bombardirati Nemčijo. Partizani  so zadetim letalcem pomagali, če je bilo potrebno tudi v takšnih bolnišnicah pozdraviti in jim nato pomagali, da so se lahko vrnili k svojim tovarišem v bazah v Italiji.

Nikoli jih niso obravnavali suhoparno po mednarodnem vojnem pravu » da so zgolj ujetniki, nudimo jim vso oskrbo, potem pa jih zamenjamo za svoje ujetnike«… Seveda teh ameriških vojnih veteranov skorajda ni več, kor tudi skoraj ni več slovenskih partizanov. Važno pa je da je duh o pomoči in sodelovanju ostal.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s