Tudi Bosanci so imeli svojo prvo damo v Severni Ameriki – Milo Mulroney.

Nimamo samo Slovenci  prvo damo v neki veliki tuji državi. Tudi Bosanci so jo imeli. Ne sicer v ZDA, temveč v Kanadi – drugi veliki severno ameriški državi. Mila (Milica) Mulroney , rojena Pivnički  je bila  žena 18. predsedniku Vlade Kanade Brianu Mulroneyu  ( 17.9. 1984 – 25.6. 1993)

Znana je bila po tem, da je v času svojega moža prevzela večjo vlogo kot prejšnje žene kanadskih premierjev in je pogosto kritizirala razkošne navade trošenja vladnih predstavnikov.

Rodila se je 13.julija 1953 v Sarajevu. Starši so bili Srbi; mati Bogdanka , rojena Ilić, oče Dimitrij pa je bil zdravnik.  Leta 1956 je dr. Pivnički zasedel mesto raziskovalnega štipendista na Memorialnem inštitutu za psihiatrijo Allan v bolnišnici Royal Victoria v Montrealu . Medtem ko je njegova noseča žena Bogdanka čakala, da se mu pridruži, se je z mlado Milico preselila nazaj v njihov domači Novi Bečej v Srbiji. Končno, dve leti kasneje, leta 1958, sta se z njunima otrokoma (petletna Milica in enoletni Jovan) odselila v Kanado in se pridružila Dimitriju v Montrealu. Pri 19 letih se je Mila 26. maja 1973. poročila z Brianom Mulroneyjem, takrat 34-letnim odvetnikom. Imata eno hči  in tri sinove Bena, Marka in Nicolasa. 

28.junija 1987 je Mila Mulroney obiskala tudi slovensko društvo Lipa Park, ki je prav takrat slavilo 20 obletnico svojega delovanja.

Medtem ko je bil Mulroney na položaju predsednika Vlade Kanade, je Mila prevzela večjo vlogo, kot mnoge dosedanje žene premierjev in  je delovala kot zagovornica več dobrodelnih organizacij za otroke. Mnogi v Kanadi so kritizirali  njeno aktivno vlogo, za katero so takrat trdili, da poskuša postati ” prva dama ” (še posebej, ko je najela osebno pisarno in osebje ter zaradi razkošnega preurejanja prebivališča predsednika vlade). Njeno pogosto nakupovanje je postalo tabloidna tema, nekateri pa so jo v tisku poimenovali “Imelda” zaradi ljubezni do čevljev (imela naj bi več kot 100 parov). 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s