ORUMENELA FOTOGRAFIJA: Slovenci v Amriswilu v Švici so imeli folklorno skupino.

Konec šestdesetih let prejšnjega stoletja so v kraju Amriswilu ob Bodenskem jezeru v Švici , Slovenci- člani Slovenske sekcije podružnice Jugoslovanskega društva  ustanovili lastno folklorno skupino.  Večina, takrat  živečih Slovencev v Amriswilu  je bila zaposlena v konfekcijskem podjetju ESCO. Zato tudi ni slučaj,  da jim je delodajalec, takratni lastnik g. Hess, podaril vso blago iz katerega so si sami sešili gorenjske in belokranjske  narodne noše.

Prvi nastop so imeli  14 junija 1969. Pred 600 gledalci so doživeli velik uspeh. Nastopili so z gorenjskimi in belokranjskimi plesi. Glasbene posnetke so dobili od akademske folklorne skupine »France Marolt« iz Ljubljane, ki jih je pred časom tudi navdušila za ustanovitev lastne folklorne skupine. Sploh je bil »France Marolt« najbolj zaslužen za ustanovitev te skupine.  Pred prvim nastopom jih je vadil tudi eden izmed njihovih članov iz Ljubljane.

Slovenska folklorna skuina je bila kar nekaj let slovenski »ambasador« v tem delu Švice. Bili so priljubljeni, ne samo med  drugimi slovenskimi izseljenskimi  društvi  ampak tudi med samimi Švicarji . Žal je bila kritična masa tam živečih Slovencev premajhna, da bi folklorna skupina obstajala daljši čas.  Delovne in družinske obveznosti članov in članic  so bile prevelike, in folklorna skupina je leta 1973 prenehala nastopati.

PODNAPIS POD SLIKO: Župan  Amrswila Emil Nagoli, 14.junija 1969, izroča jugoslovanskemu konzulu Redžepu Džini priložnostno darilo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s