Miro Smrdel iz Trnj -Pivka

Vas Trnje na Pivškem danes šteje 280 prebivalcev. V petdesetih letih prejšnjega stoletja se jih je iz nje mnogo izselilo. Samo v Avstraliji jih je med njimi že preko dvajset umrlo. Tudi Miro Smrdel- 9.avgusta 2019 je umrl v Genista Aged Care Facility v Greystanes, NSW v Avstraliji.

Rodil se je 30.1.1945 v vasi Trnje pri Pivki; v družini je bilo šest otrok. Komaj trinajst let je štel, ko mu je umrla mama. Po končani šoli se je zaposlil v lesni industriji Javor, na božični večer, 24.12.1969, pa je prišel v svojo novo domovino Avstralijo, kjer je že živel in delal brat Franc. Tu se je poročil z sovaščanko Miro, rojeno Čeprilo. Po petih letih zakona se jima je rodila hči Tania, ki si je v Avstraliji izbrala slovenščino za maturitetni predmet, kar omogoča avstralski šolski sistem.. Ni slučaj, da sta jo starša podpirala pri njeni slovenski aktivnosti; v slovenski igralski družini v Sydneyu, arhivski organizaciji HASA NSW ter pri slovenskem programu radijske oddaje SBS Mati , Mirova žena Mira, je bila nekaj časa celo predsednica Slovenskega društva Sydney.

Miro je bil po poklicu mizar in je rad marsikaj napravil sorojakom in znancem, še za vrata je pogledal, če se v redu zapirajo v slovenskem društvu. Bil je preprost, skromen, toda družaben, redkobeseden, ko pa je spregovoril, je bila njegova beseda tehtna in na mestu.

Zapušča ženo Miro in hčerko Tanio, sestro Stano in brata Ivana z družinama v Sloveniji ter brata Franca in njegovo družino v Avstraliji.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s