Odšli so po večji kos kruha….

Odšel sem po večji, boljši kos kruha.
Danes, ko na vsakem koraku, pa naj si bo to mesto ali večja vas, lahko v vsakem trenutku kupimo različne vrste kruha, sem se zamislil ob fotografiji Stojana Kerblerja iz Ptuja z naslovom »Gospodinja«, ki jo je naredil leta 1978.
Kerbeler je odličen poznavalec ljudi iz Haloz. Prehodil in prevozil jih je po dolgem in po čez, vedno s fotoaparatom. Njegovi liki so običajno življenjski, resnični, tako da včasih kar zaboli. Osebo na pričujoči fotografiji Kerbler imenuje gospodinja. Sam bi jo raje imenoval mati. Kerblerju se je zdelo pomembnejša oznaka – gospodinja kot mati. Zagotovo je bila oseba na sliki tudi mati. Prav verjetno je, da je kdo od njenih; mož ali otrok iskal boljši, večji kos kruha v Avstriji ali Nemčiji. Ker je praviloma ob tem ostajala sam na domu, je poleg materinstva prevzemala tudi gospodinjstvo ali celo gospodarstvo.
Zato sem se ob pogledu na to fotografijo spomnil mnogo odgovorov iz ust izseljencev na vprašanje:« Zakaj si odšel v izseljenstvo?« … »zaradi večjega, boljšega kosa kruha«. Slika je bila 1980 objavljena v časopisu Rodna gruda, namenjenem Slovencem po svetu in marsikatera solza se je utrnila…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s