Tudi v Girardu, Ohio so živeli oziroma še žive Slovenci in njihovi potomci.

Mesto Girard leži  ob reki Mahonig v južnem okrožju Trumbull, Ohio. Po zadnjem popisu, izvedenem leta 2020 je imel 9603 prebivalcev .  Nahaja se severno od  mest Youngstowna in je predmestje metropolitantskega območja Youngstown- Warren . Domneva se, da je ime Girard dobil po Stephenu Gerardu , francosko-ameriškem filantropu, ki je bil ustanovitelj banke  Gerard in kolidža Gerard v Philadelphij . Prvič je bil Girard naseljen leta 1800, vendar je številčno stagniral  vse, dokler ni bil dokončan prekop  Ohio in Erie. Po njegovo dograditvi,  leta 1830, je prebivalstvo začelo skokovito rasti . Vrhunec njegovega prebivalstva je  Girard dosegel leta 1970, ko je imel že blizu 15.000 prebivalcev, kasneje je prebivalstvo začelo upadati.

Prav iz časa največjega razcveta mesta Girard imamo tudi podatke o aktivnosti Slovencev tam. Rodna gruda je 1977 objavila prispevek o desetletnici kluba Girardskih upokojencev.

Leta 1950  je v njem živelo okrog 500 Slovencev. Večina jih je leta že 1977 pomrlo. Njihovi sinovi in hčerke  so se poročili in pomešali  z pripadniki drugih narodnosti.

Klub upokojencev je aprila 1977 slavil deset let svojega obstoja.  Ob ustanovitvi je štel le osem članov  ob desetletnici pa jih je štel že 95. Med temi je tudi nekaj mešanih zakoncev, sprejeli pa so tudi nekaj prosilcev drugih slovanskih narodnosti. Člani kluba so večinoma že rojeni v Ameriki. Sicer dobro razumejo slovensko, vendar v razpravah na sejah raje posežejo v angleščini. Seje imajo vsak drugi mesec in so  dobro obiskane saj se jih  udeležuje tudi po 70 članov in članic.

Leta 1977 je bil predsednik kluba John  Tancek, podpredsednica pa Marija Cvetnic, tajniške posle pa je opravljala Frances Jerman. Blagajničarka je bila  Mary Maček , zapisničarka pa je bila že vseh deset let Tončka Ezzo. Sej kluba se je udeleževal tudi ustanovni član,takrat 94 letni Anton Nagode.

Vsaki seji je sledila zabava. Članice, ki so v klubu prevladovale, so prinesle na seje, doma  pripravljene in spečene dobrote.. Izdelki posebej priznanih kuharic Ann Rovan in Ann Jacobs ter njenih pomočnic  so v klub zvabile nove člane, ki jih po vseh pravilih ne bi mogli sprejeti.

V klubu je bilo kar precej talentov, pevcev in godbenikov. Tako je klub sodeloval tudi v sporedu polka Party na clevelandski televiziji.

Vsekakor pa je od Slovencev, ki so živeli v Girardu najbolj poznan glasbenik Norman Kobal.Norman Kobal  je umrl 20. novembra 2010 v bolnišnici Liberty Health Care. Rodil se je 23. novembra 1932 v Johnstown PA kot sin pokojnega Stanleyja in Jennie Lubelshek Kobal. Norman je leta 1950 diplomiral na srednji šoli Girard. Po diplomi se je pridružil letalskim silam Združenih držav. Bil je nameščen v bazi letalskih sil Offutt, kjer je bilo poveljstvo strateškega letalstva v Omahi v Nebraski, kjer je bil član orkestra letalskih sil Offutt, kjer je služil štiri leta. Po služenju vojaškega letalstva je obiskoval državno univerzo Youngstown in diplomiral iz glasbene vzgoje. Po diplomi je pet let poučeval v šolskem sistemu Lakeview, nato pa se je vrnil v svojo alma mater na mestne šole Girard, kjer je 28 let poučeval glasbo in se leta 1983 upokojil.

Njegova ljubezen do glasbe se je začela že v mladosti, ko se je pri desetih letih pridružil očetovi skupini The Airliners. Ta ljubezen do glasbe se je nadaljevala skozi vse življenje. Znan je bil po svojih sposobnostih igranja klarineta, saksofona in še posebej flavte. Sedem let je igral flavto s simfoničnim orkestrom Youngstown, režiral in igral je jazzovske koncerte, ki jih je izvajal z lokalno serijo poletnih koncertov in bil gostujoči izvajalec s koncertno skupino WD Packard. Podprl je številne nacionalno znane izvajalce, kot so Robert Goulet, Wayne Newton in Sergio Franchi v avditoriju Stambaugh in Simfoničnem centru. Norm je oboževal glasbo slovenske polke in je nastopal s številnimi znanimi bendi okoli Clevelanda. Potoval je po ZDA, Kanadi in Evropi. Bil je zelo iskan za snemanje. Posnel je več kot 100 posnetkov z množico Cleveland Style Orchestras. Norm je kot glasbenik v preteklih letih prejel številne časti in priznanja. Leta 1992 ga je POPP razglasil za človeka leta, leta 1992 ga je National Cleveland Style Polka Hall of Fame razglasil za glasbenika leta, leta 1995 in 1996 pa je bil priznan za glasbenika leta. Ena od njegovih skladb Emily’s Waltz je bila priznana. kot najboljši valček vseh časov v slogu Clevelanda. Norm se je aprila 2007 po možganski kapi poklicno upokojil iz glasbe. Norm je zapustil ženo Ann iz Richmond Heightsa, sestro Sandi iz Kolorada, hčerki Sherry Nadler in Laurie (Mike) Avey iz Girarda v Ohiu, štiri vnuke, Emily Nadler iz Seattla, WA. Michael, Megan in Madeline Avey iz Girarda. Pastorka Susan Snider in pastorek Thomas (Kim) Yuras ter štirje pastorki vnuki. Cliff Snyder, Tommy, Jake in Logan Yuras. Njegovi nečaki Brad, Greg in Garth Kobal ter nečakinja Sarah Kobal. Pred njim sta umrla njegova starša, brat Stanley (Tom) Kobal in nečakinja Suzanne Kobal.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s