Prvi slovenski odvetniki in sodniki

Te dni mineva 6o let odkar je v Chisholmu, Min. (ZDA) umrl ugleden slovenski rojak, sodnik in odvetnik Frank J. Champa. Kraj Chisholm je bil nekoč rudarski kraj, kjer se je naselilo precej Slovencev, ki so v glavnem delali v rudnikih. Tako kot večina izseljencev iz Evrope, so tja prišli brez primerne izobrazbe, največ s končano osnovno šolo. Redki so bili izseljenci s poklici ali celo akademsko izobrazbo.
Frenk se je tu rodil 21.junija 1909 slovenskim staršem, ki so bili eni prvih naseljencev v tem kraju. Njegov oče je bil ustanovitelj društva SNPJ št.110 (Slovenska narodna podporna jednota). Kot eden prvih Slovencev je končal pravo. Med drugo svetovno vojno je Champa služil v ameriških letalskih silah. Leta 1950 je postal mestni sodnik in navkljub temu, ostal aktiven član mnogih slovenskih organizacij.
Frank Champa je bil v ponos svoji družini predvsem pa celotni slovenski skupnosti v tem delu Minnesote. Še danes so v ZDA redki sodniki, ki bi bili po poreklu Slovenci, v sredini prejšnjega stoletja pa je bila to velika stvar, ne samo za Slovence, temveč tudi za ostale priseljenske skupnosti iz Evrope.
Na sliki: Dom SNPJ št 110 v Chisholmu

Fotografija osebe Janez Rogelj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s