Potica v Beli hiši

 

Odkar imamo v Beli hiši v Washingtonu prvo damo ZDA, ki je slovenskega rodu, se v ZDA in tudi v Sloveniji veliko govori o potici. Ta slaščica je v ZDA sinonim za Slovenca. Tudi velika večina Slovencev po poreklu, ki so že 6. ali celo 7. generacija in živijo v ZDA ter ne znajo več slovensko, znajo reči »potica«.
Melanija Trump rojena Knavs je tako hote ali nehote postala poznavalka ali vsaj ljubiteljica potice. Pozabilo pa se je že, da so v Beli hiši daljnega 1960.leta, ko je postal predsednik ZDA John Kennedy, pojedli 25 kg kranjske potice, ki jo je spekla Uršula Ambrožič iz Evelth, Minn.
Uršula Ambrožič, dolgoletna aktivna članica SNPJ (Slovenska narodna podporna jednota) je bila glavna kuharica na vsakoletnem druženju – konvenciji SNPJ. Tudi leta 1960, ko se je konvencije udeležila tudi sestra takrat še bodočega predsednika Johna Kennedy Eunice Sriver iz Chicaga. Potica, ki jo je poizkusila, ji je ugajala. Takrat ji je Uršula Ambrožič obljubila, da bo pripravila potico za inavguracijo novega ameriškega predsednika. Slovenci v ZDA so bili v tistem času pristaši demokratske stranke. Seveda, ob izvolitvi Johna Kennedy, Ambrožičevi ni bilo treba reči dvakrat, da je izpolnila obljubo. Zamesila je dvanajst potic in jih je pekla osem ur. Takratni časopisi so pisali, da so skupaj tehtale kar 50 funtov oziroma 25 kilogramov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s