Triglav najbolj razširjeno ime za društva Slovencev po svetu

Danes smo imeli v Ljubljani (in verjetno v večjem delu Slovenije) čudovit sončen zahod. Ko sem se zvečer peljal proti Ljubljani, sem že nad Vrhniko zamišljen občudoval Barje z ožarjenim Triglavom v ozadju.
Priložena slika ni moja, temveč so jo naredili dijaki astronomskega kroška na šentviški gimnaziji v Ljubljani. Triglav me je spremljal vse do doma. Kot mnogokrat do sedaj, sem danes razumel, kaj Slovencem živečim širom po svetu, pomeni ta gora. S stališča nas, ki živimo v Sloveniji in ki lahko Triglav opazujemo skoraj vsak dan, si težko predstavljamo, kaj le ta pomeni Slovencu, ki živi na primer v Buenos Airesu, Sao Paulu, Melbournu ali v Berlinu.
V mestih, kjer ni niti poštenih hribov, je spomin nanj pomirjujoč in s stalnim rekom »Joj kako je doma lepo…«. Tudi tam, kjer imajo gore (Mendoza v Argentini, Švica, Kolorado v ZDA) Slovenci pogosto radi rečejo. »Saj so lepi, toda ne tako kot doma«.
Od kar so se Slovenci po svetu začeli organizirati v društva, so le-tem pogosto dali ime prav po Triglavu.
Na primer v Argentini: Društvo TRIGLAV Association mutual esloveno v Buenos Airesu Društvo TRIGLAV, Rosariu.
V Avstraliji Društvo Triglav Sydney. Imeli so časopis TRIGLAV, ki je izhajal v Sydneyju.
V Avstrij so nekoč, ko smo še imeli skupno državo, imeli na Dunaju Jugoslovanski klub TRIGLAV, prav tako Kulturno športno šahovski klub TRIGLAV, v Grazu SKŠUD TRIGLAV.
V Franciji Društvo TRIGLAV, Merlebach, v Belgiji Jugoslovanski klub TRIGLAV. Na Hrvaškem: KUD Slovenski dom TRIGLAV, Karlovec ter Slovensko društvo TRIGLAV iz Splita.
V Kanadi deluje Folklorna skupina TRIGLAV, London, Ontario.
V Nemčiji je največ društev, ki nosijo ime po tej slovenski gori: Društvo TRIGLAV, München, Društvo TRIGLAV, Stuttgart, Kulturno prosvetni klub Slovencev TRIGLAV, Nürnberg, SKUD TRIGLAV, Nagold, Jettingen, SKUD TRIGLAV, Reutlingen, SŠKD TRIGLAV, Sindelfingen.
V Švici: Planinsko društvo TRIGLAV, Zürich Slovensko planinsko društvo TRIGLAV Meilen , ŠKL TRIGLAV, Wintertur.
V Veliki Britaniji je izhajal časopis »Glas TRIGLAVA, London.
V ZDA jih je bilo tudi veliko: dramsko društvo TRIGLAV, Cleveland, Društvo TRIGLAV, Milwaukee, Društvo TRIGLAV, Denver, ZDA Društvo TRIGLAV, Maxha, Društvo TRIGLAV -ZORA, La Saale, Pevsko društvo TRIGLAV, Cleveland, Slovenska godba TRIGLAV, Cleveland.
Tudi v Srbiji nosi največje društvo Slovencev v Novem sadu ime, ki je povezano s Triglavom. Svojemu društvu so dali ime KREDARICA. Tam je najvišja slovenska koča – dom…
20915107_327879884324096_7226851464713827729_n

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s