Baragov spomenik v mestu L’ Anse, Michigan ZDA

Septembra drugo leto bo minilo 45 let, odkar so na griču v mestu L’Anse ob Michiganskem jezeru, odkrili spomenik Frideriku Baragi.  Enemu izmed najpomembnejših Slovencev v ZDA. Bil je  slovenski misijonar, škof, popotnik, slovničar in kandidat za svetnika in  se je rodil 1797 v Knežji vasi na Dolenjskem. Umrl pa je 1868 v Marquette, Michigan.

Leta 1830 je odšel v ZDA misijonarit med Indijance. Bil je posvečen v škofa v Cincinnatiju v Ohiu, njegovo prvo škofovsko mesto je bilo Sault Ste. Marie, ki pa ga je prenesel v Marquette. V kripti stolnice v mestu Marquette je tudi pokopan.

Pomembni sta predvsem njegova slovnica in slovar očipvejskega jezika, v tem jeziku je napisal tudi nekaj nabožnih knjig. Baraga je prebivalce v Ameriki tudi poučil kako se sadi in vzgaja sadna drevesa in jim omogočil izboljšati življenje.

Septembra 1973 je  škofija iz Marquetteja ob odkritju spomenika organizirala Baragov spominski dan.

Spomenik stoji na griču in je od daleč viden saj je visok 21 metrov. Prispevke za spomenik je zbirala posebna ustanova »Bishop Baragas Foundation«, ki jo je vodil zgodovinar in pisatelj Bernard Lambert.

Spomenik Frideriku baragiBaraga portret

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s