Slovenec Jakob Zupan je  izumitelj »ameriškega« poštnega predala.

Ali ste kdaj pomislili, kdo je izumitelj ene izmed najbolj razpoznavnih točk ameriškega načina življenja – poštnega predala. Skorajda ni ameriškega filma, nadaljevanke, fotografije na kateri ne bi bil upodobljen ta predmet – poštni predal v katerega  odlaga  poštar pisemske pošiljke.

Poštni predal se je najprej pojavil v ZDA. Po letu 1863 so pošto namreč začeli prinašati na domove, a je bilo to časovno zelo potratno, saj so poštarji prebili kar nekaj časa čakajoč stanovalce na osebno izročitev pošte. Zaradi redke poseljenosti in velikih razdalj je bilo pomembno, da je poštar svoje delo opravil hitro in da je bila oddana pošta na varnem. Zato so okoli 1880. Američani pred svojimi hišami začeli postavljati poštne predale in tako omogočili hitrejše razdeljevanje pošiljk. Prvotno so bili poštni predali namenjeni le prejemanju pošte, kasneje pa tudi samemu pošiljanje le-te. Predali so namreč imeli zaklopec, ki je dvignjen stanovalcem sporočal, da imajo pošto, poštarju pa, naj pošiljko odpošlje.

 

Izumitelj takega poštnega predala je bil Jakob Zupan (tudi Jakob Zupančič) iz Los Gatosa v Kaliforniji. Zupan je bil pisatelj, urednik (Mladinski list, Prosveta in Glas svobode) in društveni delavec (Slovenska svobodomiselna podporna zveza, Slovensko ameriški narodni svet, Jugoslovansko hranilno in posojilno društvo).

poštni nabiralnik

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s