Zakonca Razbornik iz Bela Horizonta umrla v prometni nesreči.

 

Povsod po svetu se dogajajo prometne nesreče, tudi tiste najhujše.  Malo pa je takih, ki še dogo ostajajo v spominu z večnim vprašanjem – zakaj. Ena izmed takih se je zgodila tudi davnega 1971 v Bela Horizontu, Brazilija, ko sta naenkrat umrl mož in žena Razbornik.

Bela Horizonte je šesto največje mesto v Braziliji in 13. največje v južni Ameriki. Je prestolnica države Minas Gerai. To je lepo mesto. Prvo moderno mesto v Braziliji narejeno po vzgledu Washingtona DC. Življenje v njem  je lepo in prijetno. Nikoli mi ni bilo jasno zakaj v njem ni bila, oziroma je, večja slovenska skupnost.

Zato je bil odhod kar dveh , naenkrat hud udarec za Slovence. Avgust Razbornik in žena Tereza Razbornik sta s kratkim presledkom, živela v mestu Bela Horizonte. Avgust je bil star 69, njegova žena pa 73 let. Ko sta se vračala z obiska pri prijateljih je njun avto zadel v avtobus. Avgust je umrl na  mestu nesreče, žena Terezija pa čez nekaj ur v bolnišnici..

Zakonca Razbornik sta do druge svetovne vojne živela na Jesenicah in v Beogradu. Leta 1949 sta prišla v Brazilijo

Avgust Razbornik je delal  v nemški jeklarni Manneman, kjer se je tudi upokojil. Zadnja leta sta preživela v družbi drugih Slovencev in lastne družine.  Zapustila sta hčer in vnukinjo. Odkar je bil Avgust v pokoju sta z avtom prevozila celotno Brazilijo in obiskovala svoje slovenske znance.

Navkljub dolgim letom, ki sta jih preživela v tujini je bil njihov dom središče, kjer so se Slovenci srečevali. V njuni skromni hišici je bilo vse prijetno slovensko, celo papigo sta naučila govoriti slovensko.

Vest o smrti  nam je sporočil takratni dopisnik Dela iz južne Amerike Bogdan Šalej, ki se je kasneje  celo preselil v ta lep kraj in tam dolga leta živel in delal. Čeprav bo kmalu minilo 50 let odkar sta odšla, pa sta se vedno v lepih spominih maloštevilnih Slovencev v Bela Horizontu.

Zato sem to tudi objavil…

Belo_Horizonte_(2)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s