Večna in trajna ljubezen…. do Ljubljane

Ljubljana

Glede na druge dele Slovenije je izseljencev iz Ljubljane relativno malo. V srcih in mislih pa je Ljubljana kot prestolnica Slovenije prisotna pri vseh ali vsaj veliki večini slovenskih izseljencev.

Seveda je Slovenija največkrat uporabljeno ime med slovenskimi izseljenci. V veliki večini imen, naslovov, dejavnosti društev, časopisov skupin je skoraj vedno pridevnik … slovenski. Medtem ko na drugi strani ni veliko društev, ki bi nosilo ime po Ljubljani (čeprav tudi obstajajo).

Za ljubezen do Ljubljane pa lahko rečemo, da jo Slovenci o svetu negujejo malce drugače. Slovenija pomeni ugotovitev iz katere države prihajamo. Ljubljana pa je vedno povezana s ponosom. Nikoli jim ni težko povedati, da so »doma iz Ljubljane« čeprav živijo tudi do 100 kilometrov dalje. Izgovor, kaj hočemo Američanu govoriti o Celju, Hrastniku, Krškemu na primer, ko niti ne vedo dobro kje je Slovenijo, je včasih samo izgovor. Ljubljana – prestolnica nove države pa je poznana. Za časa Jugoslavije se je ob imenu Ljubljana vedno poudarilo, glavno mesto najrazvitejše republike v Jugoslaviji. Kar nekaj krat se je mesto izkazalo kot dober organizator kmečke ohcet na primer, različnih svetovnih prvenstvev, pa tudi razpad Jugoslavije se je za tuje medije pričel z napadom na Ljubljano. Nekoč se ji je dajalo še pridevnik bela, danes pa zelena prestolnica.

Poznam tudi primer izseljenke, ki je ljubila Ljubljano pa čeprav v njej nikoli sploh ni bila. Pot v tujino jo je peljala iz okolice Murske Sobote na letališča v Zagreb in od tod v Kanado. Čeprav nikoli ni bila v Ljublani, pa jo je imela skorajda rajši, kot mnogi Ljubljančani, ki smo (so) tukaj rojeni

 

Ta ljubezen je včasih za nas tukaj v Sloveniji skorajda nerazumljiva. Spominjam se, ko se je pred mnogimi leti v reviji Rodna gruda odvijala polemika, med dvema Slovenkama iz ZDA o tem kaj pomeni beseda Ljubljana. Mary Bole je govorila, da ji ime Ljubljana pomeni »Love Jane«. Odgovorila ji je Justina Lipovšek it Milwaukeeja, Wis, da to ne drži, saj Jane prav gotov ni slovensko ime. Prav bi bilo, po njenem mnenju, če bi se ime Ljubljana tolmačilo z »Loved one« ali »ti si nekdo, ki te ljubim«.

Kakor koli, obe sta imeli Ljubljano neizmerno radi, tako kot mnogi drugi, čeprav nista izhajali iz nje.

Ljubljana1

 

4 thoughts on “Večna in trajna ljubezen…. do Ljubljane

  1. Verjetno ta ljubezen izvira iz občutka simbolne povezanosti z domovino, ki jo kot mesto najbolj poistoveti prav Ljubljana. Ljubljana kot pojem urbanosti… urbanosti, ki jo poznaš iz nekega drugega (ameriškega) okolja, vendar si jo predstavljaš domačno in s svojo identiteto povezano… ljubljeno Ljubljano.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s