Frank J. Kern, pisatelj in zdravnik iz ZDA

Frank_Javh_Kern

Oktobra je minilo 40 let, odkar je v Clevelandu (Ohio, ZDA) umrl Frank (France) Javh Kern, slovenski pisatelj, urednik in zdravnik. Bil je eden izmed najvplivnejših in tudi aktivnejših slovenskih izseljencev prve polovice 20. stoletja v ZDA.

Rodil se je kot deveti in zadnji otrok kajžarske družine, marca 1887 v Breznici pri Škofji loki. Sprva je hodil v Ljudsko šolo v Škofjo Loko, nato pa končal tri razrede gimnazije v Kranju in dva v Ljubljani. Med počitnicami po 5. razredu je preprosil slovenskega župnika iz St. Paula v Minesoti, da ga je vzel s seboj v Ameriko.

Kot šestnajstletnik je leta 1903 prispel v New York. Sprejet je bil v semenišče St. Paul, a ga je leta 1906 zapustil in odšel v Cleveland ter postal pomožni urednik lista Nova Domovina. Bil je eden od ustanovnih članov Slovenske narodne čitalnice v Clevelandu in njen drugi tajnik.

Začasno pa je prevzel tudi uredništvi Glasnika in Narodne besede. Ko je Nova Domovina prenehala izhajati, je leta 1908 začel urejati revijo Amerika (kasneje Ameriška domovina). Istega leta se je lotil študija medicine in leta 1912 diplomiral. Dolga leta je bil uradni zdravnik slovenskih podpornih organizacij.

Leta 1919 je v samozaložbi izdal angleško-slovenski slovar, sedem let pozneje pa še angleško-slovensko berilo. Veliko je delal v prid stare domovine, posebej med 2. svetovno vojno. Leta 1942 je v knjižni obliki izdal Spomine.

Cleveland-Ohio-RNCGUIDE0716Breznica_pod_Lubnikom_Slovenia

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s