FRANCIJA

 

 

Pred 30 leti je odšel Justin Čebul- steber slovenstva v severni Franciji.

 

Slovenske konjice

 

Novembra 1987 je v severni Franciji umrl Justin Čebul, dolgoletni predsednik Združenja Jugoslovanov v severni Franciji in Posmrtninskega sklada, vse do smrti pa častni predsednik Združenja.

Justin Čebul je bil rojen 11.februarja 1897 v Spodnjem Doliču pri Slovenskih Konjicah, v Francijo pa se je preselil leta 1929. Vse do upokojitve je delal kot rudar, v prostem času pa se je ves čas zanimal za delo slovenskih in jugoslovanskih rudarskih društev ter francoskih sindikatov.

Zlasti je prišla do izraza njegova pripravljenost za vsestransko društveno delo takoj v povojnih letih ko je bilo ustanovljeno Združenje Jugoslovanov v severni Franciji s sedežem v Sallauminesa leta 1953.

Pri Združenju je bil najprej blagajnik, potem pa predsednik, obenem pa vnet organizator in dopisnik ter pobudnik številnih domoljubnih akcij za pomoč domovini. Poznal je  praktično vse slovenske rojake v tem delu Francije, jih vabil na društvene prireditve, jim pomagal pri urejanju njihovih zadev in navezoval stike tako s pristojnimi francoskimi kot jugoslovanskimi ustanovami. S posebnim veseljem je v dneh, ko so v tem delu Francije še uprizarjali slovenske igre, sodeloval tudi kot igralec v dramskih skupinah.

Za zasluge pri povezovanju naših rojakov v severni Franciji in sploh za obsežno kulturno in društveno delo ga je Josip Broz Tito odlikoval z visokim jugoslovanskim odlikovanjem.  

Sallaumines

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s