Ni mogla trpeti posledic epidemije meningitisa…

Kar nekaj bralcev mojega »kovčka« zanima po kakšnem ključu izbiram osebe – izseljence, ko o njih pišem. Glede na relativno veliko število slovenskih izseljencev (skupaj z vsemi potomci se bližamo številki pol milijona) je to bil in je moj glavni problem pri pisanju bloga.

Pri izboru, nikoli končane zgodbe o slovenskih izseljencih, me vodijo naslednji kriteriji: krajevna in časovna razpršenost. Poizkušam oziroma poizkušal bom čim bolj enakomerno pisati o slovenskih izseljencih ne glede na to kam in kdaj  so se izselili oziroma kje živijo.  Veliko lažje oziroma enostavneje  je pisati o ljudeh, ki sem jih srečal, poznal ali celo prijateljeval. To  se zdi enostavno,  je pa z vidika objektivnosti zelo zahtevno, da ne rečem včasih celo vprašljivo. Čeprav poizkušam osebno noto čim bolj potisniti v ozadje, se la lahko tu in tam celo prikaže in je lahko moteča, da ne rečem krivična. Pa naj si bo to v pozitivnem ali negativnem odnosu. Zato  sem že sedaj, še bolj pa bom v prihodnosti pisal o izseljencih, ki so živeli  v preteklosti, oziroma, ki jih nisem mogel ne srečati, ne poznati…

Posebno mesto (zaradi poznavanje in osebnega odnosa) pa imajo izseljenci iz Primorske in Ljubljane. Želim pa si da bi v  kovčku obdelal še predvsem naslednje kategorije izseljencev: ženske, pisatelje, kulturnike, znanstvenike. Večino teh kriterijev sem našteval v  kategorijah ob strani bloga. Ravno ta seznam kategorij  je lahko pomoč pri iskanju  posameznih izseljencev. Seveda pa je to dolgotrajen  in nikoli končan proces. Morda je to tudi prezahteven cilj mojega pisanja tega bloga. Cilj pa vsekakor je in prizadevam si, da bi se mu čim bolj približal.

Kot rečeno, zaradi relativno velikega števila izseljencev pa pri odločitvi o opisovanju uporabljam še druge kriterije. Kar nekaj jih ima osebno noto, tako na primer tudi rojstni kraj mojega očeta (Vrhnika) ali matere (Radeče pri Zidanem Mostu).

dr. Mary Breme

Tak je  primer z danes opisano Dr. Marijo Breme, ugledno zdravnico v Warenville  v državi Illinois, ZDA.  Bila je že rojena v ZDA in sicer leta 1914 v severnem delu Chicaga v družini Johna Gottlieba, ki je izhajal iz Mozirja. Njena mama  Julija pa je bila rojena  v Radečah pri  Zidanem mostu. Mary se je rodila istega leta kot moja mati – to je 1914 prav tako v Radečah pri Zidanem mostu.

Marija – kasneje, ob začetku šolanja so jo preimenovali v Mary – je bila najmlajša od petih otrok Johna Gottlieba.  Starši Johna Gottlieba so prišli v Mozirje iz Essna  v Nemčiji. Že leta 1883, leto po rojstvu Johna so emigrirali v ZDA. Marjin oče je torej v Sloveniji živel le kratek čas. V Chicagu se je poročil z Julijo, kot že omenjeno  rojena v  Radečah.  Imela sta pet otrok: poleg Marije, ki je bila najmlajša, še hčerki Emi In Julijo ter sinova Victorja in Franka.

Oče je imel v Chicagu svojo trgovino s cvetjem. Bil je tudi aktiven društveni delavec v slovenskih društvih, bil je med drugim tudi urednik revije Novi svet, ki je izhajala v Chicagu.

Mary je v Chicagu obiskovala slovensko osnovno šolo. Ko je bila stara 16 let pa je končala štiriletno šolo »Harrison High«. Čeprav si je želela nadaljevati šolanje, ji jo to preprečila gospodarska kriza. Tako kot množica ostalih v času gospodarske krize, si je morala poiskati katerokoli delo. Tako je za pičlih 5 dolarjev na teden delala kot uradnica v pisarni. Ob pomoči staršev in ostalih v družini ji je uspelo nadaljevati študij  v večerni šoli.

Svoja mladostna leta  je tako preživljala v nenehnem delu in študiju. Edino zabavo si je našla v skavtski organizaciji, kjer je bila voditeljica slovenskih skavtov pri slovenski cerkvi pri Sv. Štefanu v Chicagu.

Bolnišnica Cook County health Chichago

Kasneje se je odločila je za študij medicine na Institute Lewis in na medicinski fakultete Univerze Illinois tudi diplomirala. Leta 1943  je prakticirala kot zdravnica na Cook County Hospital v Chichagu, v času druge svetovne vojne in v fazi priprave  za vstop ZDA  na bojišča druge svetovne vojne. Prav v tej bolnišnici se je kot mlada zdravnica z veliko ljubeznijo in požrtvovalnostjo posvečala bolnikom različnih ras.

Takoj po končanem študiju se je poročila in dobila hčerko Mary Elen. Seveda so se z rojstvom hčerke povečale  družinske skrbi. Znašla se je na razpotju; ali se bo z vsemi silami posvetila domu in družini, kar je bila v tistih časih v ZDA običajna praksa ali poslušati enako močno željo in klic  po opravljanju  humanega poklica zdravnice.

Ko je mesto Warenwille, kamor se je preselila, zajela epidemija meningitisa, se je hitro odločila. Pri tej odločitvi je bilo usodno, da se je skorajda dnevno srečevala  s težkimi situacijami smrti mladih ljudi zaradi epidemije meningitisa. To ji je vrezalo močan pečat. Od takrat dalje je bilo njeno življenje en sam delovni dan posvečen skrbi za zdravje prebivalcev Warenwilla. Njeno življenje je bilo tesno povezano z razvojem tega mesta in njegovih ljudi. Z njimi je delila vse uspehe, pa tudi razočaranja pri njihovo borbi za  napredek mesta.

Navkljub stalni aktivnosti in pomanjkanju časa, je  na vsakih nekaj let obiskala domovino svojih staršev. Usoda je tudi hotela, da se je vročega julijskega dne leta 1962 skupaj z družino in očetom peljala na počitnice v Dalmacijo. Že takoj na izhodu iz Ljubljane so doživeli prometno nesrečo, v kateri je umrl njen oče Johan… Uresničila pa se mu je tolikokrat izrečena želja slehernega  izseljenca   »da se bo nekoč vrnil domov«. Pokopan je namreč na pokopališču v Mozirju, kraju iz katerega so ga starši odnesli v daljno ZDA.

Cook kcoounty

Zasluga Mary oz. Marije Breme je, da ima mesto Warenwille danes moderno kliniko, ki je bila dograjena leta 1950 in stoji kot spomenik nesebičnemu delu te zdravnice in kot spomenik  nenehni skrbi za zdravje njegovih prebivalcev.  V visoki starosti 95 let je konec leta 2009 v Warenwili tudi umrla.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s