Brez Franka Česna iz ZDA bi bili siromašnejši

ZDA Frenk Česen

Na današnji dan (23. januarja) se je leta 1890 v Dobu pri Ljubljani rodil pripovednik, dramatik in kulturnopolitični delavec Frank Česen. Leta 1906 se je izselil v ZDA. Kot delavec je začel delati v tovarni avtomobilov v Detroitu. Kasneje pa se je preselil in si poiskal delo v rudnikih premoga v severni Minnesoti. Po desetih letih se je preselil v Cleveland, kjer je ostal vse do konca svojega življenja, to je do leta 1983.

Leta 1916 se je včlanil v Jugoslovansko socialistično zvezo. Kmalu pa je opazil, da ga namesto politike vse bolj zanima gledališka dejavnost. Sodeloval je pri več pevskih društvih. Kot na primer: Zarja, Triglav, Slovan. Posebej z veseljem pa je delal v dramskih društvih: Naša zvezda, Bled, Anton Verovšek. Leta 1919 je bil celo predsednik Dramskega društva Ivan Cankar. Le to je bilo brez dvoma najkvalitetnejša dramska skupina Slovencev po svetu, ne le takrat, temveč vse do danes.

Bil je tudi pišoč. Objavljal je črtice, novele in članke v Ameriškem družinskem koledarju, Majskem glasu, Cankarjevem glasniku in Prosvete.

S svojimi spomini in zgodbami o izseljencih nam je ohranil duh in življenje slovenskih izseljencev prve polovice 20. stoletja ZDA. Posebej so ga bralci imeli radi zaradi svojega humornega pristopa. Napisal je tudi nekaj veseloiger.

Med drugo svetovno vojno je bil dejaven v Slovenski sekciji Jugoslovanskega pomožnega odbora in v SANS ter je bil po letu 1945 njegov zadnji predsednik.

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s