Kdo je bil mali rihtar?

Mali rihtar320

Kar nekaj bralcev, doma iz Prekmurja,  me je vprašalo; “kaj oziroma kdo je bil mali rihtar”?

V današnjem času, polnem vse oblik obveščanja , si ne znamo predstavljati, kako je potekalo obveščanje v naših krajih, še ne tako dolgo nazaj. In ena izmed takih oblek obveščanja v naši krajih je funkcija  malega rihtarja.

Mali rihtar je bil še v 60. letih v vsaki vasi v Prekmurju neke vrste pomočnik župana, ki je obveščal vaščane (meščane) o različnih dogodkih in o tem kakšne so njihove dolžnosti. Pri svojem delu je običajno uporabljal boben. Poleg obveščanja je imel ponekod še druge naloge (pobiranje pristojbin). Na sejmih so se pojavljali kmetje s pridelki, z živino, različni obrtniki in tudi prodajalci “stare krame”.

Po letu 1990 so pričeli nekatere sejme ponovno obujati. Tisti, ki so se ohranili so večinoma povezani s proščenji. Proščenja so praznovanja godu zavetnika cerkve in so se v Prekmurju ohranila do danes. Predvsem v prvi polovici stoletja je bil to eden najdružabnejših dogodkov. Zaradi skupnih aktivnosti je povezoval tako vaščane pri pripravi na praznovanja, kot tudi sorodnike na dan praznovanja. Najbolj množično proščenje je še vedno 15. avgusta v Turnišču.

turnisce

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s