Tudi na Švedskem žive Slovenci. (1.del)

 

Švedska

Na Švedskem živi približno 6 do 7.000 Slovencev. Natančnejše številke ne moremo navesti, saj Slovencem s švedskim  državljanstvom pri materinem jeziku, kadar je mati Švedinja, v uradne  dokumente napišejo švedščina.

Večina slovenskih rojakov je prišla na Švedsko med leti 1960 in 1970.  V Sloveniji so jih imenovali zdomci oziroma ekonomski izseljenci, ki so odšli na začasno delo v tujino, za razliko od izseljencev, ki so se v tujino, predvsem v prekomorske dežele,  izselili za stalno. Dostikrat se je za to kategorijo uporabljal tudi slabšalni izraz »gastrbajtarji«. Za naselitev  Slovencev na Švedskem lahko  poiščemo dva naslednja poglavitna razloga:

  • Švedska industrija med drugo svetovno vojno ni utrpela škode, kot sta jo na primer nemška ali angleška, in je v povojnih letih delovala s polno zmogljivostjo in zato potrebovala veliko nove delovne sile.
  • Prva leta po koncu druge svetovne vojne so delavci prihajali iz Italije in iz Finske. Ko pa je bila v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja potreba po delovni sili vse večja, je bila Švedska zaradi boljšega standarda privlačna tudi za delavec iz južne Evrope, torej tudi za Slovence.Na prostoru nekdanje Jugoslavije je bilo v povojnih letih intenzivno zaposlovanje, ki pa se je v 60. letih po uvedbi liberalnih gospodarskih reform zaustavilo. Zato so se takratni Jugoslovani, med njimi je bilo sorazmerno veliko Slovencev, izselili- emigrirali v Italijo in Avstrijo, od koder so sami ali ob pomoči predstavnikov švedske industrije in zavodov za zaposlovanje prihajali na Švedsko.

Ali je bil Carel Snoyilski pravzaprav Karel Znojilšek

Število Slovencev, ki os prišli na Švedsko pred drugo svetovno vojno, je zanemarljivo  majhno oziroma jih lahko preštejemo na prste obeh rok.

Kot zanimivost lahko povemo, da je eden od predhodnikov naših zdomcev na Švedskem zanesljivo znani švedski pesnik Carel Snoyilski (Karel Znojilšek , 1841-1903)

Sam pesnik je bil prepričan o svojem slovenskem poreklu, čeprav zanj ni imel oprijemljivih dokazov. V Sloveniji obstoja pet krajev, ki se imenujejo Znojile. O Sloveniji in svojem poreklu je pesnik Snoyilski med drugim pisal v pesmi Laibach. Korenine Karla Znojilškega segajo najverjetneje v 15, stoletje , to je v čas reformacije..

Carl_snoilsky_stick

Glavni val priseljevanja na Švedsko iz Slovenije je bil med letoma 1958 in 1965, ko je bil podpisan sporazum o zaposlovanju med Švedsko in takratno Jugoslavijo, tako da so vsi Slovenci na Švedsko začeli prihajati organizirano.

Prvi Slovenci, ki so se naseljevali na Švedskem, so opravljali poklice za katere so se izučili v Sloveniji, med njimi pa je bilo mnogo nekvalificiranih ali priučenih delavcev. Razumljivo je bilo, da je bilo med njimi malo izobražencev.

Slovensci na Švedskem 2

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s