Po sledeh Štefine slike

Stefi Jakovec v Dolenjskih Toplicah , Avstralija1538

Leta 1993 je Slovenska izseljenska matica organizirala tradicionalno Srečanje v moji deželi v Dolenjskih Toplicah. To leto je bilo srečanje, ki je nadomestilo Izseljenski piknik , morda  najuspešnejše, najodmevnejše. V bogatem kulturnem programu je bila tudi organizacija Slikarske izseljenske kolonije, ki jo je vodil prof. Marjan Tršar.

Med udeleženci je bila tudi Stefi Jakovec iz Aubery Wodonge v Avstraliji. To, da sem se spomnil te slikarske kolonije, je kriva slika,  ki jo Stefi slika. V tistem času so bili v Sloveniji popularni baloni, ki so lebdeli nad večjimi prireditvami. Stefi se je odločila, da jih upodobi. Na nek način je nad lepo dolenjsko pokrajino vnesla  nekaj globalnega, nekaj, kar obvladuje  tudi tako lepo pokrajino, kot je Dolenjska. Le nekdo, ki živi v suhem, vročem okolju, kot je živela Stefi, lahko ceni zeleno, mirno pokrajino s čudovito hladno reko.

Stefi Jakovec v Dolenjskih Toplicah , Avstralija1539

Na zaključni razstavi  nam je bila najbolj všeč prav ta slika. Po takratnih določilih je moral vsak udeleženec kolonije  kot nadomestilo za stroške kolonije pokloniti eno izmed del, ki jih je ustvaril  v tem času. Stefi nam je poklonila prav to sliko z baloni nad Dolenskimi toplicami.

Leta je krasila steno v moji pisarni v drugem nadstropju na Cankarjevi 1 v Ljubljani. Leta in leta sem jo vsak dan gledal. Zato mi je takoj tudi padla v oči, ko sem v “kovčku” urejeval fotografije.

 

WP_20150904_001

25 let, četrt stoletja je minilo od takrat. Ko je Stefi spet obiskala Slovenijo, ji nisem mogel pokazati njene slike. Ne zato, ker sem že bil v pokoju, tudi moja naslednica ji jo ne bi mogla pokazati, kajti Slovenska izseljenska matica se po 60 letih bivanja na Cankarjevi seli v nove prostore na Linhartovi v Ljubljani. Prepričan sem, da se bo Stefina slika  prav gotovo spet znašla na steni v prostorih Slovenske izseljenske matice.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s