Tito je sprejel progresivne Slovenke Amerike.

Progresivned Slovenke pri Titu 1952 Zagreb1536

Ne vem sicer točno, katerega mesca  v letu 1952 je predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito , sprejel v Zagrebu delegacijo Progresivnih Slovenk Amerike.Prav gotovo pa je bil glavni razlog za sprejem delegacije iz ZDA pri predsedniku Jugoslavije, njegova zahvala za pomoč , ki jo je ta organizacija dala državi Jugoslaviji med in takoj po koncu druge svetovne vojne.

Že osem let po njihovi ustanovitvi so se njene članice vključile v Odbora za pomoč Jugoslaviji, ki so jo organizirali jugoslovanski izseljenci v Ameriki. V tem odboru so imeli glavno vlogo Slovenci  (Kuhelj, Adamič). Bile so zelo aktivne , tako da so  leta 1944 ustanovile celo svoj poseben odbor  za pomoč Sloveniji.

Do konca druge svetovne vojne so zbrale 38.000 dolarjev za pomoč, v drugi svetovni vojni, porušeni Sloveniji. Zbrana sredstva so  poslale Rdečemu križu Slovenije. Leta 1947 so organizirale zbiralno akcijo za opremo Pediatrične klinike in Zavoda za slepo in slabovidna mladini v Ljubljani. Leta 1949 so zbrale okoli 6000 knjig in revij za Slovenijo. In še mnogo drugih akcij.

Zanimivo je, da je Tito sprejel delegacijo PSW( Progressive Slovene Women of America) prav v Zagrebu. Tam je namreč takrat pri Svetu za narodno zdravje in socialno politiko Ljudske republike Hrvaške delovala posebna Izseljenska služba. Za celotno območje Jugoslavije.

Drugače pa je bil sprejem pri Titu v čast Progresivnih Slovenk povsem »slovenski«. Polege “”Progresivk«, ki jih je vodila glavna tajnica Jožica (Josi) Zakrajšek( četrta z leve), je bil tu tudi prvi ni pravkar izvoljen predsednik Slovenske izseljenske matice Tone Seliškar  ( drugi z leve) in Etbin Kristan (tretji z desne) slovenski pisatelj in politik, ki je dolgo časa živel v ZDA., oba s svojima ženama.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s