Moravče – rojstna občina Vatroslava Grilla iz ZDA

20190702_112229 (1)

Pred dnevi, ko sem se peljal skozi Moravče, mi je padel v oči, ob cesti parkiran, star ameriški Cadillac. Avto je imel veljavno slovensko (Ljubljansko) in ameriško (Nevada) registracijo. Če je bila prva še veljavna  za drugo tega ne morem trditi.

Takoj sem seveda dobil asociacijo na Združene države Amerike oziroma Slovence, ki tam živijo.Kasneje sem ugotovil, da lastnik tega starodobnika ni slovenski izseljenec iz ZDA temveč zgolj ljubitelj tovrstnih avtomobilov.

Poklicna deformacija me je navkljub vsemu zapeljala v ZDA med tja živeče  Slovence. Pred očmi se mi je nenadoma prikazal Vatroslav Grill. Nedvomno je to eden izmed največjih slovenskih izseljencev v ZDA. Bil je publicist, urednik in javni delavec. Rodil se je 1.februarja 1899 v vasi Soteska blizu Moravč.

Ko sem že ravno bil v Moravčah sem poiskal vas Sotesko  v neposredni bližini Moravč. Čeprav sem govoril z najstarejšo prebivalko , le ta ni ničesar vedela o Vatroslavu.  Celo priimek po njenem ni bi, doma iz te vasi temveč  v precej oddaljenem Hotiču. To pa ni bilo nič posebnega, saj sem  doma kasneje ob branju njegove knjige “Med dvema svetovoma” ugotovil, da se je z družino preselil v ZDA  že pred prvo svetovno vojno leta 1913. Knjigo, ki je izšla  v Ljubljani 1979 pri Mladinski knjigi toplo priporočam v branje. Izida knjige Vatroslav ni dočakal, umrl je namreč 21.marca 1976 v Santa Clari v Kaliforniji..Njegov tekst je lektorirala in pripravila za izdajo profesor, dr . Jerneja Petrič.

Vatroslav Grill1717

V Clevelandu je obiskoval eno leto slovensko šolo in nato do leta 1918 opravljal različne službe.Tega leta je postal črko stavec pri slovenskem časopisu Enakopravnost. Leta 1920 pa je postal njegov urednik. Vseskozi je ob delu študiral pravo in leta 1925 tudi diplomiral in se nato zaposlil pri javnem tožilstvu v Clevelandu in obenem še vedno urejal Enakopravnost. Sodeloval je tudi pri pevskem zboru Zarja, bil igralec in režiser pri Dramskem društvu Ivan Cankar. Bil je 26 let urednik Enakopravnosti, dve leti tednika Nova doba in eno leto strokovnega odvetniškega glasila.

Kot aktiven društveni delavec v slovenskih društvih je tudi sodeloval s Slovensko-ameriškem narodnim svetom in Louisom Adamičem. Pisal je pesmi in prevajal iz angleščine. Nekaj prevodov in pesmi je izšlo v  prej omenjeni avtobiografiji Med dvema svetovoma, ki jo je posvetil Louisu Adamiču, “ki je zgorel v ljubezni do svojih dveh domovin”.

Ko sem v Moravčah v osrednjem parku sedel in razmišljal o Vatroslavu sem se spomnil, da je iz Moravške občine doma tudi Ljudmila Novak, ki je pred časom dobro vodila Urad Vlade republike Slovenije za Slovence po svetu. Ne vem,če ve, da je bil tudi Vatroslav občan Moravč in morda  bi si zaslužil  svoj kip ali vsaj ploščo v omenjenem parku v središču Moravč

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s