Obisk spomenika padlim vojakom v Pas de Calais.

Udruženje Jugoslovanov1958

O generalu Ljubi Iliću, prvemu povojnemu veleposlaniku v Argentini, sem v Kovčku že pisal. (11.7.2019). Ljubo Ilić je bil nedvomno eden najpomembnejših jugoslovanskih diplomatov po drugi svetovni vojni. Poleg Argentine je bil jugoslovanski veleposlanik še na Norveškem v Mehiki na Danskem in v Švici.

Danes sem našle v “kovčku” fotografijo iz leta 1947, ko  je izseljensko društvo z imenom Združenje Jugoslovanov iz Merlebacha organiziralo izlet v Pas de Calais. Od konca druge svetovne vojne je minilo le dve leti in spomini nanjo  so bili še sveži. Povsem logično je zato bila odločitev društva , da je  bil glavni cilj takratnega izleta v Pas de Calais – spomenik padlim vojakom.

General Ilić je bil oblečen v vojaški uniformi. Od januarja 1945 je v Parizu opravljal posle vojaškega atašeja pri jugoslovanskem predstavništvu. Kmalu po tem izletu, pa je dobil zahtevno diplomatsko nalogo: vzpostaviti je moral diplomatske odnose med Jugoslavijo in Mehiko, Argentino, Brazilijo, Urugvajem, Čilom in Bolivijo.

Še majhen detajl iz te fotografije, ki pravzaprav ni majhen: tretji z desne  povsem na dnu fotografije je legendarni pevovodja Slovencev v Merlebachu E. Diehm

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s