Učenci prve dopolnilne šole slovenskega jezika v Švici.

april 1972 Luzern, slov. otroci pri pouku ; spredaj Rudi,Peter, Marija in Gerlina, zadaj Lidija, Sašain Milan (4 manjkajo)2436

Septembra 1971 je bila v Luzernu  v Švici ustanovljena prva slovenska dopolnilna šola. Vodila jo je Marija Omahnova in 12 otrok jo je pridno obiskovalo. V »kovčku« sem našel orumenelo fotografijo prve skupine slovenskih otrok, ki se je v Švici učilo slovenskega jezika. Na sliki je , poleg  simpatičnosti učencev razvidna tudi želja in ponos, da se bodo naučili oziroma izboljšali znanje slovenskega jezika. To je veljalo posebej za otroke iz mešanih zakonov.

Na sliki ; v prvi vrsti Rudi, Peter, Marija in Gerlanda, v drugi vrsti pa so Lidija, Sašo in Milan. Na sliki manjka pet učencev.

V maju 1973 je bila v Zürichu ustanovljena že druga slovenska dopolnilna šola, ki jo je vodila Eva Tuma. Ta je v začetku imela 16 učencev. Istega leta je bula v Thuna ustanovljena že tretja šola slovenskega dopolnilnega pouka, ki sta jo vodili učiteljici Ljudmila Šmid in J. Ručigaj. V skupini so bili učenci vseh jugoslovanskih narodov, Slovenci so bili trije.

Maja 1974 je v  Amriswilu začela delovati četrta  slovenska šola. Imela je 12 učencev učila pa jih je Milena Lukač. Avgusta 1974  pa je v Schaffhausnu začela delovati peta slovenska dopolnilna šola v slovenskem jeziku  v Švici. Vodila jo je Milena Magdič in poučevala osem slovenskih otrok.

Luzern, Učiteljica Marija Omahen in 15 učencev v sloven. šoli v okviru jugos. šole2442

Vseh 15 otrok, ki so bili vpisani v  dopolnilno šolo slovenskega jezika, ki je delovala v okviru jugoslovanske šole so bili že rojeni v Švici.  Na sliki je razvidno kako učiteljica Marija Omahen prizadevno dela z otroci, katerim je učenje slovenščine zgolj dopolnilni pouk. Zaveda se tudi, požrtvovalnosti staršev, ki žrtvujejo svoje proste sobote, da pripeljejo otroke v šolo tudi po 30 kilometrov daleč v eno smer-

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s