Slovenske koline v Franciji

Slovenske koline v Franciji2463

Velika večina izseljencev je v novem okolju našla , praviloma, boljše življenjske pogoje. To je veljalo tudi za Slovenske izseljence, ki so iskali nova okolja za preživetje. Našli so jih  tudi v Franciji, posebej v severovzhodnem delu, kjer je bilo med obema svetovnima vojnama zelo razvito premogovništvo, ki je stalno potrebovalo nove delavce.

Lastniki premogovnikov, so za svoje delavce izgradili, za tisti čas, zelo solidna prebivališča. V individualnih hišah in dvojčkih, ter v majhnih blokih, danes bi jih imenovali »vila bloki«  je večina prebivalcev imela svoje lastne vrtove. Žene rudarje, ki  so bile praviloma doma  so jih skrbno obdelovale. Vrtovi so bili dovolj veliki, da so v njih mnogi celo redili prašiče.

Koline so bile tako vedno praznik in lepa priložnost še za dodatna zbiranje Slovencev. Na pričujoči fotografiji sta slikani družini Adolfa Gaberja in Franca Planinšca. Prašič je v glavnem razkosan, na desni strani fotografije se vidi, kako se hladijo jetrca in kmalu ju bodo gospodinje spekle. Gospodar pa že v roki drži steklenico. In še en dolgi , temačni zimski dan bo preživet…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s