Prva jugoslovanska izseljenska knjigarna na tujem.

 

Pariz za HORIZONTI Kovček

Pred 83 leti je bila v Parizu ustanovljena prva jugoslovanska  izseljenska knjigarna na tujem z imenom HORIZONTI. V njej so se redno zbirali številni jugoslovanski napredni intelektualci, mnogi med njimi so bili člani takratne Komunistične partije Jugoslavije, ki so morali v tujino, da so se izognili takratnemu policijskemu preganjanju v domovini. Od Slovencev so  bili posebej vidni in aktivni; Aleš Bebler, Lovro Kuhar – Prežihov Voranc ter Boris Kidrič.

Knjigarna je spremljala delo naših ljudi, ki so se tu stalno ali začasno zadrževali . Knjigarna je skrbela za njihovo kulturno in politično vzgojo, poleg tega pa je ustanovila tudi center za pomoč žrtvam takratnega političnega terorja v kraljevini Jugoslaviji. V ta center so poizkušali pritegniti številne ugledne in napredne francoske kulturne osebnosti, ki so se na različne načine zavzemale za jugoslovanske politične zapornike.. Zbirali so tudi pomoč za zapornike in njihove družine. V tem času je v Franciji izhajala vrsta jugoslovanskih listov, kar je predstavljalo svojevrsten zgodovinski rekord. Na prvem mestu moram omeniti »Glasnik izseljencev«, ki sta ga urejala Tomo Brejc in Ivan Krndelj; izhajal je v slovenskem in srbohrvaškem jeziku.

ToneBrejc2064

Foto:Tomo Brejc

Pozneje je začel izhajati »Hrvatski put«, poleg tega pa še  »Proleter« in »Razredni  boj«. Knjigarna je opravljala vse tehnične posle v zvezi z izhajanjem teh listov, njena osnovna naloga pa je bila razpošiljanje številnih izdaja v takratno Jugoslavijo pa tudi med naše izseljence v Kanado, ZDA, Avstralijo in Novo Zelandijo. Po koncu druge svetovne vojne je ta knjigarna delovala do 1989 pod imenom »Yougofranc«

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s