Matjaž Kmecl ima danes rojstni dan.

Matjaž Kmecel

Pri svojem delu, najprej na Raziskovalni skupnosti Sloveniji (RSS) in Slovenski izseljenski matici sem srečal veliko število ministrov za kulturo in tudi ostale, ki so s podobnega položaja skrbeli za raziskovalno delo v Sloveniji in za Slovence po svetu. Velika večina izmed njih mi je ostala v prijetnem spominu. Vse  ali bolje rečeno mnoge izmed njih pa sem tudi občudoval.

 

Tudi spomin na dr. Matjaža Kmecla, ki je med leti 1982 in 1986 bil član takratnega Izvršnega sveta SR Slovenije ( današnje vlade) in predsednik republiškega komiteja za kulturo mi je ostal v izredno lepem spominu.

Danes (23. februarja) ima rojstni dan. V »kovčku« sem našel fotografijo Janeza Zrneca, fotoreporterja Dela, ki kaže Kmecla v vsem njegovem optimizmu, ki ga je vedno izžareval. Matjaž Kmecel, se je rodil 1934 v Dobovcu nad Trbovljami. V istem kraju, kot se je tri leta prej rodil akademski slikar Janez Knez. Tudi o njem sem v svojem »Kovčku« nekaj malega napisal. Majhen, na prvi pogled odmaknjen kraj, je dal kar dva pomembna kulturna ustvarjalca. Njune poti niso bile iste; Janeza je vleklo v slikarstvo, Matjaža pa v literarno ustvarjanje.

Dr. Kmecl je bil prvi predsednik jezikovnega razsodišča pri SZDL, pa predsednik Borštnikovega srečanja. Ni slučaj , da je bil tudi predsednik Triglavskega narodnega parka. Izdal je večkrat ponatisnjeno knjigo Zakladi Slovenije v večih jezikih. Bil je tudi dekan Filozofske fakultete v Ljubljani in je redni član Slovenske akademije za umetnost,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s