ORUMENELA FOTOGRAFIJA: Slovenke v Melbournu so prikazale predenje niti.

V »kovčku« sem našel zanimivo fotografijo uglednega avstralskega fotografa Erica Waderwortha, ki jo je 10. novembra 1975 objavil Avstralski informacijski biro.

Na ta dan pred 45 leti se je v Melbournu odvijalo 3.srečanje 60 –ih narodnostnih skupnosti, ki so takrat živele v državi Viktorija. 117 različnih skupin se je predstavilo s svojimi aktivnostmi. Slovenska skupnost, ki je bila prav v Melbournu najštevilčnejša  v Avstraliji, je prikazala izdelovanje preje na kolovratu. Anica Sota in Helga Sklebar sta prikazali izdelovanje preje pred mnogimi mladimi občudovalci.

S prikazom starih ročnih spretnosti, ki so jih prinesli iz »stare« domovine, so se razlike med mnogimi narodnostnimi skupnostmi v novi sredini začele zmanjševati. Medsebojno druženje pa je bila tudi garancija za sožitje tudi izven  mestne hiše, kjer je potekala glavna prireditev. Prav mestna hisa pa je bila tudi zagotovilo, da je v Avstraliji to možno, in da država tudi vzpodbuja sožitje različnih narodov. V mestni hiši ni in ne sme biti prostora za različne predsodke in očitke.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s