Obrazi Slovenije -Haloze.

Stojan Kerbler: Haložanke

Če je komu uspelo, do podrobnosti prikazati značilnosti Haloz, pokrajine na severovzhodu Slovenije, ki se je drži prizvok siromašnosti, je to Stojan Kerbler.

Mojster fotografije Stojan Kerbler je eden najbolj prepoznavnih slovenskih fotografov in tudi ena najvidnejših fotografskih osebnosti bivše Jugoslavije. Zaradi številnih nagrad, ki jih je prejemal na žiriranih razstavah po celem svetu, si je prislužil naziva »najboljši razstavljavec v Sloveniji« (prvič leta 1969) in »najboljši razstavljavec v Jugoslaviji« (prvič leta 1970). S fotografijo se je pričel ukvarjati že v dijaških letih, bolj intenzivno pa po letu 1957, ko je v Ljubljani začel študirati elektrotehniko. Prva pomembna priznanja je prejel leta 1960, leta 1963 pa je s kolegi ustanovil Fotogrupo ŠOLT. Člani skupine so v slovensko fotografijo vnesli svežino, posvetili so se značilnostim fotografskega medija in skupinsko nastopali v javnosti.

Tri Haložanke okopavajo trte v vinogradu v katerega ne more, tudi če bi ga imeli, priti traktor. Vsa dela v vinogradu je treba opraviti ročno. Motike so težke, škornjev se oprijema blato, rokavi so zavihani. Če se na čelu izpod rute , pojavijo potne srage, se jih z predpasnikom enostavno obriše. Nekoč, zagotovo niso okopavale lastnega vinograda – bile so viničarke. Mnogo njihovih mož je na sezonskem delu v Avstriji. Pogled, za trenutek počivajoče kmetice ali morda bolje rečeno delavke, pove več kot sto besed….. Kaj je hotela povedati si lahko vsakdo misli sam. Meni se ne zdi, da bi bila jezna, niti ne vesela. Ne vem kdaj se je vdala v usodo, ki ji je dana. Nalogo pa bo zagotovo iz do konca.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s