Obrazi Slovenije- Cerkljansko.

Cerkljansko je slovenska geografska regija, ki se nahaja v okolici reke Idrijce. Uvrščamo ga v skupino predalpskega hribovja; na vzhodu in severu meji na Škofjeloško hribovje, na severozahodu na Baško grapo, južno pa prehaja v Idrijsko hribovje in Šentviško gorovje.

Pokrajino sta v svojih delih najlepše opisala France Bevk in Ciril Kosmač. Preko fotografskega aparat, pa po mojem fotograf Milenko Pegan ( 1925-2005).

Pegan je mojster opisovanja ozemlja. Skozi objektiv fotoaparata opisuje in povezuje kraje, ki so polni zgodovine in običajev. Človek s svojo, včasih težko preteklostjo, in predvsem spomini, pa je osrednja točka vsake njegove fotografije.

V času ko je Pegan obiskoval Cerkljansko je srečeval veliko kmetov, pol delavcev, ki so z grabljami grabili seno. Senožeti raztresene po bregovih ni bilo moč pokositi in pograbiti z kmetijskimi stroji. Večino del je bilo potrebno opraviti ročno – le z pomočjo grabelj. Tudi sam se spominjam, da nekoč, niti  ne tako daleč nazaj, v teh krajih nisi srečal človeka s trebuhom oziroma nekoga, ki bi imel težave z preveliko težo. Grablje so tu naredile svoje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s