Ing. Ciril Jekovec, eden prvih slovenskih izseljencev v Argentini.

Prva slovenska izseljenska  organizacija v Argentini, o kateri imamo ohranjeno dokumentacija, je bila ustanovljena leta 1919. Bil je to odsek Slovenija, ki je deloval v okviru organizacije Jugoslovenska narodna obrana , ki je nastala v letih 1915-16 . Njeni člani so bili iz vrst prvih priseljencev iz južnoslovanskih dežel v Južni Ameriki s ciljem pomagati in podpirati prizadevanja za ustanovitev samostojne države južnih Slovanov.

Jedro članstva odseka Slovenija je tvorila skupina zavednih slovenskih izobražencev, in sicer inž. Ciril Jekovec, inž. Gabrijel Brinšek, France Krašovec, inž. Bogomil Žnidaršič in tudi Janko Benigar, poznejši antropolog. Vsi ti intelektualci so se priselili v Argentino nekaj let pred izbruhom 1. svetovne vojne.

Ing. Ciril Jekovec je umrl leta 1957 v Buenos Airesu. Bil je eden izmed najbolj društveno delavnih članov odseka Slovenija. Med prvo svetovno vojno je v okviru Jugoslovanske narodne odbrane sodeloval v njenih krožkih in skupinah.

Več let je izdajal slovensko hrvaški list Gospodarstvo, ki je pričel izhajati v letu 1925 . Bil je aktiven tudi pri drugih časopisih, ki so jih izdajali  izseljenci iz južnoslovanskih sredin. Šele zdravstvene težave z vidom so mu onemogočale njegovo publicistično dejavnost. Posebej je bil znan pri vodenju kotička z naslovom »Pogovori pod lipo

.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s