Slovenci iz ZDA so leta 1957 podarili Porodniški kliniki v Ljubljani modern pralni stroj.

Ko govorimo o odnosih med dvema državama, na primer med ZDA in Republiko Slovenijo,   vse prevečkrat dajemo zgolj poudarek predsednikom in drugim visokim  uradnikom. Njihova dela ali bolje rečeno njihove besede so po navadi lepo zveneča in skoraj vedno prekrita s interesi, ki običajno  hitro izginejo z obzorja, ko ugasnejo TV kamere.

Tisto, kar pa ostane in tudi nekaj  velja, pa so človekoljubna dela. V zgodovini odnosov med ZDA in Slovenijo  (Jugoslavijo) je takih primerov kar nekaj. Bolj ko razmišljam bolj sem prepričan , da je takih del kar veliko, posebej če primerjamo  velikost obeh držav in število njenih prebivalcev.

Tako sem v »kovčku« našel fotografijo posneto 6. septembra 1957 ko sta Ivanka Schiffrer iz Clevelanda in Mimi Omahen iz Chicaga na otvoritvi nove pralnice porodniške klinike v Ljubljani podarile  nov pralni stroj in centrifugo. Takrat v Jugoslaviji ni bilo enostavno kupiti takega stroja. Bil je modern,  v Evropi, ki si je še lizala rane iz druge svetovne vojne ga ni bilo moč dobiti, pa četudi ste imeli na razpolago denar. Dolga desetletja je ta pralni stroj na  Zaloški cesti v  Ljubljani pral perilo. Zaposleni, ki so delali z njem so vedeli, da je to darilo »naših Amerikancev«                                                                                                                                                                 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s