Živeli in delali so v Avstraliji…..Jože Barbiš

Jože Barbiš je bil eden najstarejših slovenskih naseljencev v Brisbanu. Rodil se je 24. marca 1933 v Ilirski Bistrici, kot sin Franca Barbiša – mizarja in matere Ane Kranjc.

 V Italijo – v Trst je pribežal julija 1953, od koder je po petih mesecih, bivanja v begunskem domu, februarja 1954 emigriral v Avstralijo. Prvo delo v novi deželi je bilo sekanje sladkornega trsa v severnem Queenslandu. Ob večerih, ko so mladi fantje končali z delom, so tam v Brisbanu na severu Avstralije zvedeli, da je nedavno prišla v Avstralijo skupina slovenskih deklet, in prva Jožetova  odločitev je bila hitra in odločna: »dekletom grem izreči dobrodošlico v tem prijaznem Queenslandu«.

Mestna hiša v Ilirski Bistrici

Med pravkar prispelimi dekleti je spoznal Francko Dekleva, in že 16. avgusta leta 1958, sta se poročila. Zgradila sta si lep dom v Camp Hillu. Ta kraj še danes v Brisbane  marsikoga spominja na gostoljubna srečanja s Francko in Jožetom, v njihovem domačem domu na Tranters Avenue. V letih 1968 do 1982 sta oba pridno sodelovala v slovenskem društvu Planinka, kjer je bil Jože tudi več let predsednik društva.

Prva leta  društvenega življenja so bila zelo aktivna. Ker še niso imeli   svojega zemljišča, so bile njihove zabave pogostokrat  kar v mestu – v BAFS, na George Street, nato v dvorani v Norman Parku, na Woolongabi in v mestu v Sgio. Kasneje, ko so imeli Slovenci že svojo društveno zemljo, je Jože vložil veliko lastnega dela, predvsem za društveno betonsko cesto, ki je pomenila neke vrste Jožetov spomenik.

Jože je bil tudi dolgoletni sodelavec radijske skupine 4 EB. Pri srcu mu je bila slovenska glasba in petje. Dolga leta je skupaj s ženo Francko sodeloval v brisbanskem pevskem zboru. Več let je delal za brisbansko občino, najprej je vozil trolejbus in kasneje mestni avtobus. Ko je prenehal s šofersko službo, je začel delati kot samostojen podjetnik s polaganjem keramičnih ploščic. Pri tem delu mu je Francka pridno pomagala.

Kasneje sta si zgradila novo hišo na Sunshine Coastu, kamor sta se kasneje tudi preselila. Francka je umrla 29. novembra 2004. Jože pa je podlegel bolezni na ledvicah na pepelnično sredo, 6. februarja 2008, v St. Mary’s Pelican Waters – domu ostarelih.

Tu sta na koncu živela Jože in Francka Barbiš

V Ilirski Bistrici zapušča sestro Ano Kraljevič in Franckini sestri Božo Požar in Marijo Pavlin, s katerima je bil zelo povezan. Jožetova želja je bila, da naj njegovi upepeljeni ostanki počivajo skupaj s Francko v domovini.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s