27.april 2021- praznovanje “Boja proti okupatorju”

Današnji praznični dan – »Boja proti okupatorju« sem preživel daleč stran od vseh dogajanj (maloštevilnih sicer) v zvezi z praznikom; na Vrheh v občini Sežana. Bil je je mrzel, da ne rečem hladen dan. Nebo je bilo skandinavsko sivo, za drugo polovico aprila je bilo drevje neobičajno golo.

Pot me je zanesla k lepemu spomeniku Jožeta Pohlena posvečeno narodni herojinji Mihaeli Škapin – Drini. V vasi, kjer ni več veliko prebivalcev sva se z najmlajšo hčerko pogovarjala z domačinko, ki je bila ponosna na svojo vaščanko, čeprav jo no poznala.

Rodila se je očetu Jožetu, kmetu in materi Ivani, gospodinji. Osnovno šolo je obiskovala v Podnanosu. Leta 1940 je odšla k sorodnikom v Ljubljano in se tam izučila za kuharico ter bila aktivna v telovadnem društvu Sokol. Po zasedbi Ljubljane leta 1941 se je vrnila v svoj rodni kraj. Jeseni leta 1941 se je povezala s prvo primorsko partizansko četo, ki je taborila v okolici Velikega Polja. Italijanski vojaki so 3.3.1943 požgali domačo hišo in ubili očeta. Z materjo Ivano, s sestro Bojano in bratom Francem je odšla k partizanom, kjer je že bil starejši brat Jožef. Bila je borka Gregorčičeve brigade in se udeležila pohoda v Beneško Slovenijo, nato se je vključila v Gradnikovo brigado in z njo odpotovala v osrednjo Slovenijo. Po kapitulaciji Italije se je z brigado vrnila na Primorsko in postala namestnik političnega komisarja 2. bataljona 16. SNOB Janka Premrla Vojka. Sodelovala je v borbah brigade in skrbela za politično in kulturno delo v bataljonu. 15.11.1943 je padla v borbi nad Žirovskim Vrhom. Njeno ilegalno ime je bilo Drina. Za narodnega heroja je bila proglašena 5.9.1953. In mislim, da je bila ena redkih  primorskih herojin. Spomenik izklesan iz belega istrskega marmorja je izdelal kipar Jože Pohlen ; odkrit je bil 15.10.1978.

V NOB je bila dejavna cela družina. Po očetovi smrti so v zimi 1943-44 padli tudi njena brata in sestra. Mati Ivana je delala v tehniki Sežana in v Slovenski protifašistični ženski zvezi (SPZŽ). Bila je udeleženka pokrajinske konference SPZŽ na Štjaku februarja 1944. Med NOB so jo imenovali mati junakinja ali Škapinova mamica.

Ko sva se vračala v dolino se je začelo jasniti. Tu in tam se je celo začelo kazati medlo sonce….

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s