Slovenski rotarijec – mesar Toni Oberman iz Queenslanda v Avstraliji je za vedno odšel.

V Toowoombi na severu Avstralije, se je na svoj rojstni dan  12 marca poslovil, v tistem kraju in posebej še med tam živečimi  Slovenci, dobro poznan Toni Oberman, lastnik ene največje in uveljavljene mesnice v drugem največjem kraju Queenslanda.

Rojen je bil v Metliki 12 Marca 1937. Preko Julijskih Alp je leta 1959 odšel v  Gradec v Avstrijo  in še isto leto prispel v Avstralijo. Komaj je prispel v Bonegilio, takrat največji priseljenski kamp, ga je že čakalo delo v mesariji. Tam je med strankami spoznal bodočo ženo Reinhild nemškega rodu s katero se je poročil 1962.  Leta  1970 se jima je rodila hčerka Sonja. Naslednje leto sta se naselila v Wollongongu, kjer sta začela z svojo  mesnico.  Od tam se je mlada družina preselila na farmo v Bingara, kjer se je Tone posvetil živinoreji. Zaradi boljših pogojev študiranja edine hčerke Sonje so se zopet preselili leta 1982 v Biddeston – Toowoombo, kjer je s časoma ustanovil svojo mesarijo in delikateso na Ruthven Street z imenom Tonis super meats .

Danes je dobro poznano dejstvo, da so prav priseljenci v Avstralijo prinesli  raznoliko in kvalitetno hrano. Kranjske klobase, katerih recepte in način proizvodnje je Toni dodobra poznal so bili tisti artikli s katerimi je najprej oskrboval slovenske , hrvaške, srbske in nemške  klube , kasneje pa tudi druge odjemalce.  Njegova mesnica je poznana  daleč okrog po svoji kvaliteti, saj je bila več let zaporedoma imenovana kot najboljša mesnica v Toowoombi.  Tonijevo delo v mesnici vodi naprej Matt Wentzel, Sonjin mož.

Pokojni Toni je bil 33 let aktivni član  Rotary kluba v Toowoombi, kjer si je pridobil spoštovanje lokalne skupnosti in nagrade za izredno kvalitetno delo. V njegovem klubu je po poklicni klasifikaciji zasedel poklic mesarja. V letu 2008/09 je prejel  Paul Harrisa priznanje.

Pokojni Toni je bil upepeljen in žara z njegovimi ostanki, bo oziroma je že pripeljana v grob v Sloveniji.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s