Kraške usode – Silvester Bole.

SILVESTER BOLE, je bil rojen 27.12.1912, očetu Jožetu in mami Johani v številni družini, v vasi Voglje pri Repentabru. V Sloveniji, pa tudi med Slovenci v Avstraliji je bil dolga leta poznan kot mož aktivne in sposobne Marcele Bole. Sedaj štiri leta po njegovi smrti sem se ,odločil da napišem nekaj vrsti tudi o njem samem . Prepričan sem, da si je to tudi zaslužil.

Po osnovni šoli v domačem kraju se je izučil za mizarja v Nabrežini. Delal je v Tržiču. Leta 1936 je po končanem vojaškem služenju moral, namesto domov, z italijansko vojsko v Adiss Abebo v Etiopijo, kjer je pridobil dve medalji. V Addis Abebi je zbolel. Po treh letih je prišel domov bolan. Leta 1939 se je začela druga svetovna vojna. Spet je bil poklican k vojakom. Poslan je bil v Kalabrijo – Italijo. Leta 1939 je prišel na dopust domov in se je poročil z Marcelo Gec. Drugi dan po poroki je že moral nazaj v vojsko. Stanovanje sta imela v Sesljanu pri Trstu. Prva hčerka Neva se je rodila v Trstu 1940. Čeprav bolan, je vesel prišel domov leta 1942, a se je hitro pridružil partizanom.

Druga hčerka – Danila se je rodila 1944, v najhujši vojni, ko so bombardirali Trst. Po končani vojni je Silvester delal v Tržiču v ladjedelnici. Ker mu mizarsko delo ni bilo všeč, se je po končani vojni prijavil za policijsko službo pri anglo-ameriški vojaški upravi v Trstu, v svobodnem tržaškem ozemlju. Z družino se je preselil na Opčine pri Trstu leta 1946. Tam je bival do leta 1955. Zaradi negotovosti svobodnega tržaškega ozemlja se je Silvester bal brezposelnosti, zato se je vpisal za emigracijo v Avstralijo.

Z družino je odplul iz Trsta v Avstralijo na ladji Toscana 10.08.1955. V Sydney je prispel 21.09.1955, od tam pa se je z vlakom napotil v Melbourne. Že drugi teden je dobil delo. Pridno je delal, kupil hišo, imel je krasen vrt. Posebno ponosen je bil na svoje trte in doma pridelano vino. Rad se je družil z rojaki na Slovenskem društvu Melbourne v Elthamu ter v verskem središču sv. Cirila in Metoda v Kew. Tudi po svetu je rad potoval z ženo Marcelo.

Silvester je v Avstraliji opravljal več del. Najdalj je delal pri Avstralski pošti (P.M.G.) Bil je pošten ter spoštovan. Ljubil je svojo družino ter pokojno ženo Marcelo. Bil je zelo ponosen nanjo, ker je napisala štiri knjige. Četrta, ob njegovi smrti še ni izšla. Silvester zapušča hčerki Nevo in Danilo, vnuke Roberta, Ingrid, Eddija ter Lindo, pravnuke: Camerona, Jerroda, Jakeja, Daniela, Adele, Lachlana ter malega Oliverja, zeta Wolfganga in Jožeta, prazeta Petra in Paula, pranevesti Helen ter Dianne.

Ko sem v “kovčku” iskal primerno Silvestrovo fotografijo sem se znašel v težavah. Na mnogih je bil v družbi svoje drage Marcele ali na kakšni drugi skupinski sliki. Končno sem našel eno, ki jo prilagam prispevku. Tudi na tej ni sam, je pa zanj pomembna, da ne rečem usodna. Posneta je bila 10. avgusta 1955 v Trstu, ko so se vkrcali na ladjo Toscano in se napotili v Avstralijo. Silvester je na skrajni levi, Marcela ima klobuk v rokah, tako kot hčerka Nevija, medtem ko drži Danijela v rokah lutko s katero se je napotila v “novi svet”, in katera jo je spremljala dolga leta v Avstraliji.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s