Antonija Plesničar je bila prava izseljenska mati, razpeta med Argentino, Avstralijo in Slovenijo.

Mnogi v Avstraliji so je poznali tudi kot mater treh sinov, ki so tvorili znani ansambel  Bratje Plesničar. O tem ansamblu sem v » kovčku »že pisal. Zato se mi zdi potrebno povedati nekaj več besed tudi o njihovi materi. Predvsem zaradi izseljenske poti, ki jo je naredila skupaj z družino.

Antonija PLESNIČAR, R. Božič,  je umrla 19.02.2010 v domu ostarelih v Doncastru, severnem delu Melbourna. Rojena je bila 10.12.1920 v Dolgi poljani pri Vipavi, v družini devetih otrok. Mnogi so se razšli po svetu: en brat v Argentino, eden v Avstrijo, najmlajši brat, kapucinski pater Andrej Božič je bil dolga desetletja misijonar v Braziliji, druge sestre so ostale v Sloveniji; sedaj sta živi še dve: Zinka na rojstnem domu in Joža na Reki. Leta 1947 se je v Gorici poročila s Francem Plesničarjem iz vasi Dobec pri Cerknici. Leta 1948 so imigrirali v Argentino, od tam prvič v Avstralijo leta 1962 v Perth, pa leta 1968 nazaj v Argentino in marca 1970 ponovno v Avstralijo, v Melbourne. Vsi trije sinovi Frenk, Marko in Andrej so bili izvrstni glasbeniki, ki so igrali v skupini »Bratje Plesničar«; začeli leta 1968 v Argentini in nadaljevali vse do leta 1976 v Avstraliji. V Sloveniji so bili na turneji leta 1974 in 1976. Andrej je umrl 18.05.2007 v Brisbanu.

Tončka je bila vesela žena, rada je imela družbo, vedno pripravljena pomagati. Po zgledu iz Argentine so po njeni pobudi v  Melbournu ustanovili Društvo sv. Eme za pomoč ostarelim. Tončka je bila prva predsednica društva. V Domu Romane je bila sprva tudi kuharica. Tudi šivanje ji je šlo od rok. Za mladinski pevski zbor Glasniki je naredila prve uniforme. Rada je tudi potovala in je večkrat obkrožila svet, saj je imela sorodnike po vsem svetu.  Pokopana je na pokopališču Keilor v grobu moža Franca, ki je umrl 04.07.1987. Izseljenske spomine njihove družine bosta prav gotovo obujala sinova Frenk in Marko z družinama ter žena pokojnega sina Andreja.

One thought on “Antonija Plesničar je bila prava izseljenska mati, razpeta med Argentino, Avstralijo in Slovenijo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s