Nekateri izseljenci so se vračali domov…..pa spet odhajali.

S to ladjo je iz Evrope priplulo v Avstralijo tudi mnogo Slovencev.

Tak je bil  primer z Francem, v Avstraliji so ga klicali Frank, Poklarjem iz Canberre. Rodil se je v Podgrajah pri Ilirski Bistrico 13.novembra 1927. V družini so bili štirje otroci. Življenje takrat ni bilo lahko, tudi dela se v Brkinih ni našlo prav veliko. Zato ga je premamil klic Avstralije, kamor je prispel junija 1959.

Ker je bil po  poklicu  pleskar je hitro našel dovolj dela. Poleg rednega –plačlkivega dela si je našel tudi prostovoljnega, tako je  rad postoril marsikaj v  Slovenskem-avstralskem društvu Triglav v Canberri,  pri gradnji svojih hiš pa je pomagal  tudi  našim rojakom.

Po skoraj dveh desetletjih življenja in dela v Avstraliji, ga je stara domovina  priklicala nazaj. Leta 1968 se je za dve leti vrnil v Slovenijo. V domačih Podgrajah si je našel izvoljenko – Tončko Dujc. Ljubezen je bila velika in zato se je hitro poročil in spomini na leta preživeta v  Avstraliji so bila  bila premočna, da bi se jim  uprl. S Tončko se je sedaj drugič napotil v Avstralijo. Sam je še naprej pleskaril, Tončka pa je delala kot čistilka v bolnišnici. In živela sta relativno srečno življenje. Le potomcev nista imela. Zadnja leta življenja je preživel v domu za ostarele v Farrerju.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s