Ciril Vuga (1920-1958) začetnik združevanja Slovencev v Brisbanu, Avstralija.

Letos mineva  sto let odkar se je rodil Ciril Vuga, ustanovitelj slovenskega društva v Brisbanu ,Avstralija in točno 73 let od njegove smrti. Mislim, da si zasluži, da o njem napišem par besed. V »kovčku« , žal nisem našel nobene njegove fotografije, tako da sem za opis njegove osebnosti uporabil fotografijo tramvaja v Brisbanu, ki je vozil v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Ciril, kot pobudnik zbiranja Slovencev v Brisbanu, v tistem času še ni imel svojega lastnega avtomobila.  Ko se je  trudil, da bi poiskal slovenske rojake , ki so živeli raztreseni po brisianskih okrajih je uporabljal prav ta tramvaj, kateri je na fotografiji. Kamor se ni mogel peljati s tramvajem , je pešačil. Ob koncu leta 1952 jih je našel  že toliko , da je bila prav pod njegovim vodstvom  prirejena prva slovenska zabava v mestu.

Na tem, prvem povsem slovenskem večeru, je bilo  prijetno — mnogi so se zaradi vojnih in povojnih težkih razmer po dolgem času zopet znašli kot da bi bili doma. Vzdušje je bilo sproščeno, predvsem pa se je vseskozi govorilo slovensko.

V letu 1953  je Ciril, sedaj že znane Slovence  povabil na svoj dom v Albion na prvi sestanek, da bi ustanovili nekaj, kar naj bi predstavljalo Slovence v Brisbanu. Prišlo  je okoli dvajset Slovencev in Slovenk. Ustanovili so odbor, katerega predsednik je bil Ciril. Na drugem sestanku so odbor še dopolnili. Leta 1954 je odbor priredil dve uspeli zabavi; zlasti Silvestrovanje je bilo mnogim tukajšnjim rojakom  še dolgo let v lepem spominu. Na tej prireditvi so se namreč srečali z mladimi slovenskimi dekleti, ki so komaj dospele v Avstralijo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s