Marija Smelich (1892-1977) ena prvih slovenskih izseljenk v Avstraliji.

Avstralija je bila zadnja izmed večjih prekomorskih držav, kamor so se Slovenci izseljevali. Velika večina si je to deželo »pod južnim križem« izbrala za boljše življenej po koncu druge svetovne vojne, točneje po letu 1950.

Obstoja pa nekaj izjem. Ena izmed njih Marija Smelich, ki se je tja naselila že leta 1927. Z gotovostjo lahko trdimo, da je takrat v Avstraliji živelo zelo malo Slovencev. Marija je  umrla 20. marca 1977 v Donvale Hospitalu v Melbournu. Takrat  je bila velika večina slovenskih izseljencev v Avstraliji mladih in  so se ukvarjali predvsem z eksistencialnimi problemi, kako  čim hitreje  doseči ugoden ekonomski položaj in se čim močneje vključiti v avstralsko družbo. Marija, rojena Špilar pa je bila ob svoji smrti stara kar  85 let. Ne vem ali je do takrat imela kaj stikov s ostalimi Slovenci. Verjetno da, saj je izhajala iz vasi Kal na Primorskem, od koder je v Avstralijo prišlo kar nekaj vaščanov.

Marija je v Avstralijo  priplula na ladji Orama iz Neaplja. Tu jo je že čakala sestra Frančiška, ki se je v Avstralijo naselila že nekaj let pred njo. Frančiška je umrla leta 1946. Marija Smolich se je v Melbournu poročila z Lukom Smelichem, doma iz Dalmacije. Hrvatov v Avstraliji pred drugo svetovno vojni ni bilo prav veliko, toda vsekakor več kot Slovencev. In zato ni slučaj, da si je Marija izbrala Luka za svojega moža. S njim sta imela hčerko Betty. Le ta, je kot edinka, lepo skrbela tako za očeta Luka, ki je umrl 1967, kot tudi za mamo Marijo. Betty Smelich poročena Ilič je vseskozi poučevala na srednji šoli. Zanimivo je, da navkljub temu, da je bila že rojena v Avstraliji  odlično govorila tako slovensko kot tudi hrvaško.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s