Prometne nesreče, so v prvih letih življenja Slovencev v Avstraliji, zahtevale velik davek. Primer št. 1: Anton Vrh in Damjan Vuga

Prometne nesreče, so v prvih letih življenja Slovencev v Avstraliji, zahtevale velik davek. Primer št. 1: Anton Vrh in Damjan Vuga.

Danes ko gledam nazaj, v preteklost oziroma zgodovino slovenskega izseljevanja v Avstralijo, sem začuden, koliko življenj, predvsem mladih fantov  in tudi deklet  iz Slovenije je končalo na avstralskih cestah. Šele potem ko bomo imeli točne podatke o številu umrlih slovenskih izseljencev v Avstralij v prometnih nesrečah in jih primerjali s številom vseh Slovencev, ki so v tistem obdobju živeli tam daleč » pod južnim krizem« bomo vedeli odgovor na vprašanje : zakaj je toliko mladih končalo svojo življenje na avstralskih cestah.

Že sedaj pa čutim dolžnost, da o njih povem vsaj nekaj besed. Večine izmed njih  nisem poznal, praviloma si še niso ustvarili družine, tako da na njihovem grobu ni prižganih veliko sveč. Starši in prijatelji, katere so pustili v Sloveniji so verjetno tudi že davno zapustili ta svet oziroma je spomin na njih  že povsem zbledel.

Pater Bazilij je v eni izmed številk revije Misli iz leta 1972 omenil tragičen primer dveh mladih slovenskih fantov, ki sta umrla v prometni nesreči na  Sunburry Road blizu letališča Tullamarine.

Nesreča se je zgodila 6 novembra 1972. Ker policija ni imela podatkov o sorodnikih preminulih fantov je čakala na odgovor takratnega jugoslovanskega konzula. Ker fanta pri sebi nista imela denarja, iz katerega bi pokopališka uprava plačala pogreb, sta trupli čakala v mestni mrtvašnici nekaj tednov, da se je zbral denar za pogreb.

V tem času se je le izvedelo nekaj več o nesrečnima fantoma. Anton Vrh je bil rojen 9. decembra 1941 v Dolnjem Zemonu pri Ilirski Bistrici. Že leta 1966 je odšel čez mejo v Italijo. Bil v taborišču Capua, nato se  je zaposlil na švedski ladji in 5. oktobra 1967  dospel v Avstralijo. Najprej je živel v Melbournu. Leta 1971 je odšel v West Avstralijo, ker je računal, da bo tam našel boljše pogoje za življenje. Štirinajst dni pred smrtjo pa se je s tujim avtom vrnil v Melbourne, s  seboj je pripeljal Damijana Vuga, ki je svoj čas tudi delal na ladjah in sta se verjetno  tam tudi spoznala. Damijan je bil rojen 14. septembra 1940 v Kanalu ob Soči.  Njega je pot najprej pripeljala v Kanado. V času nesreče je imel pri sebi kanadski potni listč, ki je bil izdan 8. januarja 1971 . Da je prišel v Avstralijo zgolj na obisk je razvidno iz njegove vozne karte po kateri bi se moral v kratkem vrniti v Kanado.

V deževnem popoldnevu 6. novembra je Anton odpeljal prijatelja na ogled novega letališča Tullamarine. Peljala sta se po Sunbury Road proti Bulli, in se sredi prometne ceste obračala proti mestu. Trčenje z avtom, ki je prihajal z nasprotne strani, je bilo neizogibno. Udarec vozil ju je vrgel skozi okno in sta bila po poročilu policije oba na mestu mrtva.

Anton je zapustil v domovini starše in tri sestre, Damijan pa mater vdovo, brata je imel v Nemčiji. Damijanov pogreb je kril urad Public Trustee z neizrabljeno potno karto za Kanado, za Antonov pogreb pa so Slovenci v Melbournu zbrali $ 86.60

Usoda je hotela, da njun pogreb le ni bil povsem osamljen. Pater Bazilij je namreč poskrbel, da so istega dne  pokopali tudi takrat umrlega Antona Štefančiča. In ker je bil Anton član pevskega zbora Triglav sta bila  pesmi v slovo  deležna tudi Anton, ki je iskal boljšega življenja v zahodni Avstraliji in Damjan, ki si je želel ogledati Avstralijo in jo primerjati z Kanado.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s