Lastnik avtoprevozniškega podjetja TRIGLAV iz  Avstralije, Tone Pleško (1918 – 1973), je pri mostu Mallion Creek v Pyalongu končal svojo vozniško pot.

Kamion Leyland je bil v sedemdestih letih prejšnjeg stoletja, ko se je Tone Pleško ukvarjal z prevozništvom, v Avstraliji zelo popularen.

V času pred Dnevom mrtvih sem se spomnil tudi mnogih rojakov, ki so preminuli ob opravljanju svojega poklica. Tak je bil tudi primer s Tonetom Pleškom, ki je umrl ko je vozil svoj težkek kamion.

V nedeljo 14. oktobra 1974 se je v zgodnjih jutranjih, na poti proti Brisbane, z svojini tovornjakom smrtno ponesrečil Tone PLEŠKO. Nesreča se je zgodila 17 milj iz Keilor, na ovinku pri Mallion Creek Bridge. Pyalong. Težko je reči, kaj se je pripetilo: tovornjak s tovorom je ostal na cesti, kabino s šoferjem pa je vrglo za cesto in jo popolnoma zmečkalo.

Pokojni Tone je bil rojen dne 31. julija 1918 v Gornji Radgoni. Leta 1944 se je v Mariboru poročil z Anito Mally in v decembru 1956 s celo družino (hčerko Magdo in sinom Tončkom) iz Avstrije emigriral v Avstralijo. Naselili so se v Melbournu, okraj Hawthorn, in si ustvarili svoj dom. Tone je kmalu začel lastno prevozništvo pod imenom TRIGLAV.

S svojim vedrim in dobrohotnim značajem je bil Tone med znanci zelo priljubljen, vesten v svoji službi in pazljiv, med mnogimi vozniki, ki jih je srečaval na poti, pa tudi zelo znan in spoštovan.

Usoda je hotela, da mesto, kjer je končal Tone svoje življenje, danes zelo obiskano. Tam stoji železniški most čez Hanford’s Creek, ki je eden redkih, še dokaj nedokanjnen lesen most in tako redka priložnost za ogled, večinoma lesenega mostu, ki so bili nekoč v Avstraliji zelo razširjeni.  Zaradi značilne konstrukcije, uporabljene za gradnjo tega mostu, je arhitekturno pomemben za Viktorijo, obiskujejo ga ljubitelji vlakov iz vse države.Za Viktorijanske železnice so ga leta 1890 zgradili McDermott & Sons. Progo na kateri stoji so uporabljali za dostavo lesnih jaškov v rudnike Bendigo. Preden so progo leta 1968 zaprli so po njej prevažali tudi volno in ovce.

Lokacija

2 thoughts on “Lastnik avtoprevozniškega podjetja TRIGLAV iz  Avstralije, Tone Pleško (1918 – 1973), je pri mostu Mallion Creek v Pyalongu končal svojo vozniško pot.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s