Iz Golega otoka v Avstralijo.

Velika večina odhodov v izseljenstvo po koncu druge svetovne vojne se je zgodila, zaradi uresničitve velike želje po boljšem življenju. Le to je pri marsikateremu izseljencu pomenilo, poleg boljšega materialnega stanja tudi svobodnejše bivanje, kot so ga bili deležni doma. To posebej velja za tako imenovane “politične” izseljence. Večina teh je zapustilo domači kraj zaradi preostrega in prezahtevnega obnašanja takratne komunistične partije, ki je krojila državno politiko. Malo kateri izmed izseljencev pa je sploh bil član takratne komunistične partije. Nekaj pa jih je le bilo. In če se niso pokoril njenim zahtevam so bili deležni posebej težke in usodne poti. Tak je bil tudi primer z Antonom Kondom.

Rodil se je 25.8.1925 kot drugi od šestih otrok v Gornji Lokvici pri Metliki in umrl 6.5.2018.v Holy Spirit Nursing Home v Croydonu, NSW. Med vojno se je pridružil partizanom, postal poročnik v Jugoslovanski ljudski armadi. Že med vojno je 20.novembra 1944 postal član Komunistične partije Jugoslavije. To je bilo zanj tudi usodno. Po koncu druge vojne se ni znal pravilno odzvati v spopadu; Tito -Stalin in tako je bil 4.junija 1949 zaprt in v takrat montiranih prosecih obsojen na 8 letno kazen na takrat zloglasnem Golem otoku. Izpuščen je bil 8.decembra 1953 leta.

Leta 1957 je emigriral v Avstralijo in se naslednje leto poročil z Anico Redek iz Kamne Gore. Navkljub 4 in pol leta preživelega zapora na Golem otoku in Grgorju ( komunisti iz vrst vojske in policije so bili na tem otoku deležni še posebaj hude torture). Kdor ni “revidiral svojega stava” je še posebej trpel. In tak je bil tudi Anton.

In kot, da bi usoda želela poigrati mu je navkljub težkim pogojem na otoku dala možnost, da je potem še dolgo časa živel. Dočakal je 93 let, preživel ženo Anico. Kot tesar je v Avstraliji naredil veliko dobrih del. Bil je steber slovenske skupnosti vključujoč tudi cerkev in misijon sv. Rafaela. Žena Anica je rada pripravljala pecivo, potice, okusne štručke, pomagala pri postrežbi v dvorani. Ko gledam njegovo poslednjo fotografijo se mi dozdeva, da ni nikomur nič zameril in je zapustil svet miren.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s