Ana Praček Krasna iz ZDA, se je za stalno vrnila  v Slovenijo preko luke Koper.

V izseljenstvu Slovenije, pa ne samo  v njenem, je  povratkov v staro domovino neprimerno manj kot je odhodov  na tuje.  Navkljub vsemu pa le obstojijo.

V primeru Slovenije jih lahko poiščemo v dveh večjih obdobjih; v prvem- takoj po koncu druge svetovne vojne ko  se jih je za stalno vrnilo največ.  V obdobju 1945 pa do 1950 se je v Slovenijo, po podatkih SIM,  vrnilo  3822 izseljencev. Drugo večje obdobje je po 1990 letu, ko je Slovenija postala samostojna, neodvisna država.  Za to  obdobje, ki traja še danes, nimamo točnih podatkov.

Toda tudi v vmesnem obdobju so se izseljenci vračali za stalno domov. Danes  predstavljamo prihod Ane Praček Krasne iz ZDA. Verjetno najbolj poznana slovenska izseljenska publicistka in pisateljica (rojena 30. novembra 1900 v Dolgi Poljani, umrla 2.marca 1988 v Ljubljani) je za stalno prispela v Slovenijo 30. junija 1972  preko Kopra.

Do sedaj se je večina slovenskih izseljencev za stalno vračala v Slovenijo preko  Reke.  V glavnem zato, ker so bili  del večje skupine organiziranih povratnikov  iz Argentine, Urugvaja, Kanade  na ladji Partizanka.  Te skupine so bile sestavljene v glavnem  iz Hrvatov (povečini Dalmatincev), Slovencev in Črnogorcev. Njim je bila seveda priročnejša luka Reka kot Koper, ki v prvih letih povratka izseljencev iz Jugoslavije sploh še ni obratovala.

Kot rečeno, Ana Krasna se je leta 1972  z ladjo Višnjevca izkrcala v koprski luki.  Bil bi vesel, če bi našel še kakšnega izseljenca, ki se je za stalno vrnil domov preko Koprske luke.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s