Kako smo nekoč kupovali rabljene avtomobile,

V časih, ko je bil nakup rabljenega avtomobila velik posel oziroma podvig, je bil obisk sejma rabljenih vozil obvezen repertoar pred nedeljskim kosilom. Nakup novega avtomobila pa bi lahko označili za – misijo nemogoče.

Na fotografiji fotoreporterja Dela Janeza Zrneca je prikazan avto -sejem, ko je bil le ta še pred mestno klavnico na Poljanski cesti. Danes je tam veliko parkirišče za bližnje trgovske hiše. Pred in še dolgo po drugi svetovni vojni je bil na istem mestu živinski sejem, na katerem je bilo živahno ker se je prodajalo oziroma kupovalo živino.

Ne vem kdaj točno se je na Poljansko cesto preseli avto sejem. Pred tem je bil pred gostilno Lipca na Rimski cesti v strogem središču Ljubljane. Spominjam pa se , da se je dolga časa uporabljal izraz “Pod Lipco” za avto sejem.

Dobro pa vem, da se je iz Poljanske, ker je bil prostor premajhen, avto sejem premaknil ven iz mesta : na Litijsko cesto v takrat vas Dobrunje blizu gostilne Pri Micki.. Tam je avto sejem obstojal dolga leta. Velikokrat sem ga obiskal, tudi prodal in kupil sem kakšen avto.. Vedno pa se je na sejmu okrepčalo tako in drugače.

Ko se je avto sejem prestavilo na Barje blizu glavne Snagine deponije, je interes za nakup rabljenih avtomobilov upadel.. Po letu 1990 so kot gobe po dežju rasla podjetja, ki so omogočala nakup rabljenih avtomobilov iz cele Evrope. Seveda je bil tudi nakup novih avtomobilov neprimerno lažje. Avto sejem na Barju je bil nekaj časa le še most za prodajo starih vozil na Balkan. Kaj je danes na njem pa ne vem več.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s