Spomnil sem se na ….Maco Švabič, radijsko novinarko, ki je delala za Slovence po svetu.

Muzej novejše zgodovine v Ljubljani hrani 10.000 negativov legende fotoreporterjev slovenskega novinarstva Miloša Švabića.

Sam sem za danes iz “kovčka” izbral njegovo fotografijo s preprostim naslovom “Opatija“. Ko sem jo zagledal, sem se kar naenkrat premaknil za dobro desetletje nazaj. Bil sem na službeni poti v Zadar, kjer je delovalo oziroma še deluje slovensko kulturno društvo Lipa. Z menoj je bila tudi urednica RTV oddaje za Slovence po svetu Maca Švabič. Vračali smo se iz Zadra po jadranski magistrali, kajti tisti dan je bil zaradi močne burje zaprt most pri Paklenici. Malo pred Senjem smo si zaželeli kave. Maca je nenadoma predlagala : “Ustavimo se tukaj” Ubogal sem jo in že smo pili kavo v prijetnem lokalu z imenom “Hacienda”.

Začela je pripovedovati dogodke iz mladosti: Na Rabu v Loparju je naša družina mnogo let gradila počitniško hišico.. Oče je vedno, v prihodu ali v povratku ukazal: ” V Haciendi se bomo ustavili”

Ko smo tisti dan nadaljevali vožnjo proti Ljubljani, je Maca veliko govorila o očetu, materi, predvsem pa o bratu Marku, ki je leta 1993 umrl v prometni nesreči. Bil je pesnik in začetnik postmodernistične proze v Sloveniji. Njegova smrt je bila hud udarec za vso družino. Kvarnerski zaliv pa je bil balzam za vse njihove udarce. Mama Marija Švabić – Rida je po smrti svoje matere (Sotlar) nadaljevala z organiziranjem otroške poletne kolonije na Loparju na otoku Rabu.. Ni slučaj, da je Miloš Švabič imel rad motive s Kvarnerja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s