Skica za slovensko etnološko zgodovino; Studenec na Valci -Sv.Anton pri Kopru

Priznani etnolog Boris Orel s sodelavci, je v zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja, prvikrat po priključitvi Primorske k matični domovini, natančno popisal etnološke znamenitosti »novega« slovenskega ozemlja. Med njimi je tudi fotografija studenca na Valci v zaselku Dvori, Sv. Anton nad Koprom.
Tako to, kot mnoge druge Orlove fotografije si je danes možno ogledati v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Na konkretni piše : »Starejši Dolan je prišel po vodo«. Menim, da je potrebno fotografijo dodatno opisati. Na fotografiji se zelo nazorno vidi (različne posode za vodo), da je bil vodnjak ključen za vodooskrbno vasi Dvori. Vodovod je v vas prispel s pomočjo JLA šele konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Do vodnjaka je vodila široka pešpot. Kar pa se mi zdi posebej pomembno in kar je verjetno etnolog Orel spregledal, pa je vreča žita poleg vodnjaka. Dobro znano je , da je bilo v dolini reke Rižane veliko mlinov. Mnogi, če ne celo vsi, prebivalci Dvorov in ostalih zaselkov Sv. Antoni so bili kmetje . In prav mimo tega vodnjaka je pot vodila proti Kortini, se malo pred njo obrne na desno in preko Jakovšč pripelje v dolino Rižane, kjer se je izbralo ustrezen mlin. Glede na to, da je od vodnjaka pa do mlina še kar dosti poti je bilo to primerno mesto za počitek. In verjetno so prav takem trenutku etnologi posneli fotografijo.
Danes ne vem, če bi sploh še našel pot do vodnjaka, Območje, nekoč lepih senožeti so danes povsem zaraščene. V daljavi lepo vidna vasica Kortina je skoraj že v gozdu. Mlinov na Rižani pa tudi ni več…. 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s